A türkmének is emelhetik a földgáz árát

Vágólapra másolva!
Értesülések szerint Türkmenisztán emelné az Ukrajnának jelenleg 65 dollárért szállított gáz árát. Az ok: amikor ezer köbméter földgáz ára Európában már a 280 dollár közelében jár, Türkmenisztán növelné nyereségét.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy hatvanötről 85 dollárra emelné az általa szállított minden ezer köbméter földgáz árát Türkmenisztán, ami, mivel az Ukrajnának transzportált gázban jelentős a türkmén részaránya, gyakorlatilag módosításra kényszerítené a nagy nehézségek után összehozott orosz-ukrán gázmegállapodást.

Egy névtelenséget kérő gázipari illetékes szerint az áremelés lehetőségének gondolatát maga Nyijazov türkmén elnök vetette fel. Nyijazov ezzel jelezné, hogy nagyobb nyereséget szeretne elérni gázeladásai után egy olyan helyzetben, amikor ezer köbméter földgáz ára Európában már a 280 dollár közelében jár.

A türkmén elnök orosz kollégájával, Putyinnal találkozik a hét végén, és a gázár is napirendre kerül - emlékeztet a Moscow Times angol nyelvű orosz lap. Emlékeztet arra is, hogy Türkmenisztán egyre fontosabb szerepet játszik az európai gázellátásban, az energiabiztonság erősítésében. A lap szerint a Gazprom is jelezte: a közép-ázsiai ország utalásokat tett, hogy újabb feltételekről tárgyalna gáz-ügyben.