Szlovákia 15 év alatt utólérheti Csehországot

Vágólapra másolva!
Bár Szlovákia jelenleg még az unió szegényebb államai közé tartozik, gazdaságának növekedési üteme alapján, fokozatosan képes lesz felzárkózni a gazdagabb uniós tagokhoz is.
Vágólapra másolva!

A Hospodarské noviny című lapban megjelent elemzői vélekedések szerint Szlovákia 15 év alatt zárkózhat fel gazdagabb szomszédjához, Csehországhoz. A cseh gazdaság, a CSOB bank egyik elemzője szerint évi 4 százalék körül növekszik, Szlovákia viszont ennél erősebben, évi 6 százalék körül, ami lassan elég lesz a hátrány lefaragásához.

Az Unibank egyik elemzője úgy véli: a felzárkózás gyorsasága főként attól függ, hogy Szlovákia milyen tempóban tud váltani a legkorszerűbb technológia, tudományos innováció és kutatás-fejlesztés irányába.

Szlovákiában, a tavalyi harmadik negyedévben 6,2 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés, a második negyedévi 5,1 százalékról, rendre az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A gyorsulás fő táplálói a termelő-beruházások voltak, amelyeket főleg az autóiparba irányuló, nagy külföldi tőkebeáramlás segített. Szlovákia gazdasága 5,1 százalékkal bővült az első negyedévben a 2004 első negyedévihez képest.

Az idei szlovák költségvetést 5,4 százalékos GDP-növekedésre alapozták. A központi bank 5,3 százalékos, az OECD 5,0 százalékos, az EU 5,5 százalékos gazdasági növekedést vár 2006-ban Szlovákiában, és 6,3 százalékos ütemet 2007-ben. A szlovák kormány 6,1 százalékos gazdasági növekedésre számít 2007-ben, amikor már teljes erővel termel majd a francia Peugeot és a dél-koreai Kia új gyára. A szlovák GDP 2004-ben 5,5 százalékkal bővült.

Elemzők szerint ugyanakkor a visegrádi négyek közül a "mintagyerek" mindenképpen Szlovákia, amely a tavaly novemberi ERM-II. csatlakozás után, 2009 elején már euróövezeti tag lehet, de technikailag ez akár már 2008-ban is lehetséges.

A Fitch Ratings európai hitelminősítő legutóbbi elemzése is már utalt arra a lehetőségre, hogy Szlovákia akár a 2009-es céldátum előtt beléphet az euróövezetbe. Csehország csatlakozását az eurózónához 2010-re várják.

A cseh gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal teljesített többet, mint 2004 harmadik negyedében. Az ütem meghaladta a magyar gazdaság 4,5 százalékos és a lengyel gazdaság 4,7 százalékos ütemét. A második negyedévben a cseh GDP 5,2 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt a leggyorsabb negyedévi ütem kilenc éven belül.

A gazdaság elsősorban a külföldi beruházásoknak és az EU-alapok sikeres felhasználásának köszönhetően bővül. A tavalyi első negyedévben Csehország gazdasága 5,0 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Az Európai Bizottság novemberben 4,8 százalékra emelte a tavalyi évre szóló előrejelzését az addigi 4,0 százalékról, 2006-ra 4,4 százalékra a korábbi, 4,2 százalékos becslésről, és 4,3 százalékot jósol 2007-re. A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a cseh gazdasági növekedés tavaly elérhette a 4,9 százalékot, a 2003-2005 közötti növekedési átlag 4,3 százalék volt az euróövezeti 1,4 százalékkal szemben.