A cseh gazdaság megelőzte a portugált

Vágólapra másolva!
Csehországban tavaly nagyobb volt az egy főre eső bruttó hazai termék (GDP), mint Portugáliában. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az életminőség tekintetében is jobban állnának a csehek.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ által összeállított és a várható élettartamot, az egészségi állapotot és az általános képzettségi szintet is felölelő Human Development Index (HDI) 2004-es életminőség-mutatója szerint Portugália hat hellyel előzi meg Csehországot. Ha a mutató a korrupciós besorolást is magában foglalná, Csehország még nagyobb elmaradásban lenne Portugáliától, hiszen a korrupció tekintetében az egyik legrosszabb európai országnak számít.

Az egy főre eső GDP növekedése és Portugália megelőzése elsősorban az ipari termelés felfutásának, ezen belül is az autóiparinak, valamint a belső fogyasztás növekedésének köszönhető. A cseh gazdaság a tavalyi harmadik negyedévben 4,9 százalékkal teljesített többet változatlan áron, mint 2004 harmadik negyedében, a GDP folyó áron 742,8 milliárd cseh koronára emelkedett.

Az ütem elmaradt Szlovákia 6,2 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedésétől, de meghaladta a magyar gazdaság 4,5 százalékos és a lengyel gazdaság 4,7 százalékos ütemét, ugyancsak az egy évvel azelőttihez viszonyítva. Szezonálisan és a munkanapok számával kiigazítva a cseh GDP 1,0 százalékkal bővült a második negyedévhez képest.

A GDP-növekedés fő hajtóereje ezek szerint a harmadik negyedévben is az export volt, amely 10,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben az import csak 6,1 százalékkal bővült

Forrás: [origo]
A közösségi fogyasztást elsősorban a Gripen-vásárlás növelte

A lakossági fogyasztás a harmadik negyedévben is tartotta szerény, de megbízható növekedési ütemét, 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a második negyedévi 2,8 százalékos többlet után, az elkölthető jövedelmek ugyancsak csekély, 3,8 százalékos növekedése alapján, vagyis nem keltve inflációs nyomást.

Csehországban továbbra is csökken az infláció: novemberben átlagosan 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak októberhez képest, és 2,4 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Októberben 0,9 százalékos volt a havi és 2,6 százalékos a tizenkét havi drágulás Csehországban.

A közfogyasztás 6,1 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, de csak a Gripen vadászgépek megvásárlása miatt. Mivel a Gripeneket az importban is elszámolták, e többletkiadás hatása semleges a GDP számítására. E nélkül az egyszeri tétel nélkül a közfogyasztási többlet csak 2,1 százalékos lett volna.