Áfacsökkentést terveznek Oroszországban

Vágólapra másolva!
Mihail Fradkov orosz miniszterelnök elrendelte, hogy csökkenteni kell az áfát, de határidőt nem jelölt meg. Az áfa jelenlegi 18 százalékról 13 százalékra csökkentésének terve a 2008-ig tartó kormányprogramban szerepel.
Vágólapra másolva!

A kormányfő szerint az áfacsökkentés segítené az államfő, Vlagyimir Putyin 2004 májusában meghirdetett céljának elérését, a hazai össztermék megkétszerezését, egy évtizeden belül. A pénzügyminiszter, Alekszej Kudrin és a gazdasági miniszter, German Gref azonban már nyilvánosan vitába szállt ezzel a nézettel, mondván, hogy a stabil adórendszer jobban segítené a növekedést. Ők úgy vélik, hogy az alacsony társasági adó és az egykulcsos, 13 százalékos jövedelemadó már most is elegendő ösztönzést ad.

Oroszország hazai összterméke decemberben 7 százalékkal, az utolsó negyedévben 6,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest, így az éves átlagos növekedés 6,125 százalék - a Moscow Narodny Bank január elején kiadott GDP-mutatója szerint.

A harmadik negyedévben, átlagosan 6,6 százalékkal, a második negyedévben, átlagosan 6,1 százalékkal, a tavalyi első negyedévben, 5,0 százalékkal teljesített többet az orosz gazdaság az egy évvel korábbinál, a bank mutatói szerint. Tavaly, főleg a gyorsan erősödő szolgáltatások táplálták a gazdasági növekedést - áll a pénzintézet kommentárjában.

Az orosz kormány eredeti GDP-növekedési célkitűzése 2005-re 5,9 százalék volt. A várakozás szerint az idén a GDP 5,6 százalékkal, 2007-ben 5,8 százalékkal, 2008-ban 6 százalékkal bővül majd.

A Putyin meghirdette cél eléréséhez - az orosz GDP tíz éven belüli megkétszerezéséhez - a gazdaságnak évente, tartósan 7,2-7,3 százalékkal kellene növekednie.