Idén nyit a kínai bankszektor

Vágólapra másolva!
A legnagyobb kínai bank tíz százalékos részére tett ajánlatot a Goldman Sachs, az Allianz, és az American Express. Kína külföldi szakértelem bevonásával próbálja modernizálni elavult bankrendszerét. A világkereskedelmi szervezeti tagság egyik feltétele Kína számára az volt, hogy teljes egészében nyissa meg bankrendszerét a külföldi tőke előtt.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb kínai bank tíz százalékos részvénycsomagjára tett ajánlatot a Goldman Sachs, az Allianz és az American Express. A három társaság 3,8 milliárd dollárt kínál a Kínai Ipari- és Kereskedelmi Bankért (ICBC).

Az ICBC Kína legnagyobb hitelezője, 20 százalékos profitnövekedést jelentett 2005-re, éves összevetésben. Az év folyamán ráadásul 15 milliárd dolláros tőkeinjekciót kapott a kínai kormányzattól.

A legnagyobb befektető a Goldman Sachs hét százalékot vásárol, az Allianz 2,5 százalékot. Az Amerrican Express 200 millió dollárt fizet a 0,5 százalékos részesedésért. A befektetők tavaly írtak alá előzetes megállapodást az ICBC-vel, és részvényeik ára jelentősen emeledett arra a hírre, hogy a kínai hatóságok túl olcsón árusítják ki az ICBC-t.

Kína idénre tervezi bankszektora teljes megnyitását a külföldi tőke előtt, erre kényszeríti WTO tagsága is.