Kamatemelést várnak a Fedtől

Vágólapra másolva!
A Fed irányadó kamatának emelésére számít a piac, azonban a keddi döntéssel valószínűleg abbamarad a monetáris szigorítási ciklus az Egyesült Államokban. Kedden esedékes a lengyel és szlovák kamatdöntés is, míg az eurózóna irányadó kamatáról az EKB csütörtökön határoz.
Vágólapra másolva!

A piac várakozásai szerint 25 bázisponttal, 4,5 százalékra módosulhat Amerikában a központi bank szerepét betöltő Fed irányadó kamatlába. A szigorítási várakozások ellenére szépen teljesített múlt héten az amerikai részvénypiac. Az optimizmus oka, hogy a befektetők nem számítanak az alapkamat további emelésére a jövőben - írja a Világgazdaság.

A további emelés azért sem lenne indokolt, mert a kamatszint túlzott növelése emelné a lakosság hiteleinek kamatlábát, így csökkentené a fogyasztást, és ez nem kedvez a vállalkozásoknak. Szerdán búcsút mond hivatalától Alan Greenspan legendás Fed-elnök, és Ben Bernanke veszi át a Fed irányítását.

Csütörtökön dönt az eurózóna irányadó kamatáról az Európai Központi Bank (EKB) is. Várhatóan most nem, de a következő, március 2-i ülésen tovább nő az európai alapkamat. A piac háromszázalékos kamatlábra számít 2006 végére, ám egyre nő azon elemzők tábora, akik nem várnak ilyen mértékű restrikciót 2006-ban, mivel véleményük szerint az EKB túlbecsülte a gazdasági növekedést és az inflációt.

Kamatmeghatározó ülést tart kedden a lengyel és szlovák központi bank is. A lengyel ráta csökkenésére számít a piac, mivel lassult az infláció. Így 4,25 százalékra módosulhat az augusztus óta változatlan, 4,5 százalékos alapkamat. A kamatvágással csökkenhetnek az államkötvényhozamok, a zloty leértékelődhet, ez pedig gyengítheti a forintot.

A legtöbben 25 bázispontos kamatemelésre számítanak kedden a szlovák jegybanktól, így 3,25 százalékra emelkedhet szerdától a több mint három éve változatlan alapkamat. A november óta az ERM II árfolyamrendszerben lebegtetett korona kezd túl erős lenni, ezért az is elképzelhető, hogy a szlovák monetáris hatóság elhalasztja a restrikciót - véli Miroslav Plojhar, a Citigroup prágai elemzője.