Trichet szerint túlbecsülték az EU-növekedést

Vágólapra másolva!
Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke hétfőn azt mondta, hogy az euróövezeti gazdaság "rugalmasan viseli" az olaj drágulását, ugyanakkor a növekedési potenciálja "minden bizonnyal kisebb", mint korábban sokáig vélték.
Vágólapra másolva!

Az EKB elnöke a hétfői, londoni előadásában úgy vélekedett, hogy az euróövezet fenntartható gazdasági növekedési lehetősége közelebb van évi 2 százalékhoz, mint a korábban becsült, legföljebb évi 2,5 százalékhoz, és ilyenformán a mostani tényleges gazdasági növekedés, amely szerinte az utóbbi negyedévekben "erőre kapott", máris "közel jár" a hosszú távú potenciálhoz. Piaci elemzők a potenciál leszállításából azonnal megerősítve látták korábbi meggyőződésüket, hogy az EKB folytatni akarja a kamatemelést, legkorábban márciusban.

Trichet a maga részéről nem is titkolta, hogy szerinte "a piaci kamatok továbbra is történelmileg alacsony szinten vannak", és ezért "éberségre" van szükség, mert például - mint ugyancsak szigorítás lehetőségére utalva megjegyezte - "egyes euróövezeti országokban a fajlagos munkaköltségek tartósan és az átlagnál jobban növekednek". Megismételte, hogy az EKB-nek nincs afféle hosszú távú kamatemelési programja, mint amilyen az amerikai Fednek minden jel szerint van, de hangsúlyozta, hogy ha a kockázatelemzés és az árstabilitás igénye megköveteli, az EKB "kész bármikor cselekedni".

Az Európai Központi Bank (EKB) a legutóbbi, múlt hét csütörtöki kamatértekezletén a várakozásnak megfelelően változatlanul, 2,25 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az EKB december elején szigorított negyed százalékponttal, addig az alapkamata az utolsó csökkentés, 2003. június óta változatlan volt, 2 százalékon.

Előzőleg a múlt hónapban a brit központi bank, a Bank of England is változatlanul, 4,50 százalékon hagyta irányadó kamatát, a kéthetes repót, ellenben az amerikai Fed január 31-én folytatta a 2004. júniusban kezdett szigorítássorozatát, 14-ik alkalommal újabb negyed százalékponttal 4,50 százalékra emelve az irányadó napikamatcélját.

Az Európai Bizottság novemberben 1,3 százalékos GDP-növekedést valószínűsített az euróövezetnek tavalyra, 1,9 százalékosat idénre és 2,1 százalékosat jövőre. Az EKB elnöke januárban is többször nyilatkozott úgy, hogy a gazdasági növekedés hovatovább eléri a "potenciális szintet", ami nyilván lépésekre inti a bankot az "egyensúlyi" irányba (a bank kormányzótanácsának egyik tagja, a holland Nout Welling januárban jelenette ki hogy "a kamatszint még nem felel meg a hosszú távú egyensúly követelményének").

A távolabbi jövőre nézve rendkívül biztató volt a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója, amely januárra új ötéves éves csúcsra, 102,0 pontra emelkedett a decemberi 99,7 pontról, a tovább javuló exportkilátások és ezzel kapcsolatban a termelő beruházások szaporodása miatt.