A dán GDP-t fenyegetik a karikatúrák

Vágólapra másolva!
Dániának akár éves GDP-értéke fél százalékába is kerülhet a Mohamed-karikatúrák miatt esetleg életbe lépő iszlám importbojkott, áll az egyik vezető londoni gazdaságkutató intézet csütörtökön kiadott elemzésében.
Vágólapra másolva!

A dán gazdaság a 39 legnagyobb iszlám országba, a tavaly októberrel zárult 12 hónapban, összesen 11,8 milliárd dán korona (1,6 milliárd euró) értékben exportált árut, áll a Gazdasági és Üzleti Kutatások Központja (CEBR) - az egyik legnagyobb, nem befektetési banki jellegű, londoni előrejelző cég - felmérésében.

Ez a teljes dán árukivitel 2,8, az éves dán GDP-érték 0,5 százaléka a CEBR számításai szerint.

Ennek alapján, a legrosszabb forgatókönyv esetén - vagyis, ha az iszlám térségbe irányuló dán export teljesen eltűnik egy egész évre - Dánia éves GDP-értékének fél százaléka veszne oda a Mohamed prófétáról közölt karikatúrák miatt, áll a londoni gazdaságelemző cég csütörtöki összeállításában.

A CEBR szakértői szerint a gyakorlatban azonban igen kevés az olyan kereskedelmi bojkott, amely ténylegesen nullára csökkenti az áruforgalmat. Emellett, az esetleges bojkott miatt kieső dán export helyébe, jó eséllyel más európai országokból származó áruk lépnének, vagyis az iszlám importszankciónak Európa egészére elhanyagolható hatása lenne.

A CEBR csütörtöki jelentése szerint azonban annak már sokkal súlyosabb hatása lenne, ha az iszlám bojkott Európa több más országára is kiterjedne, különösen a jelenlegi időszakban, amikor az igen magas olajárak közepette, gyorsan növekszik az európai áruk közel-keleti kereslete.

Jónap Gábor, Dánia magyarországi követségének kereskedelmi tanácsosa valószínűtlennek tartja a teljes blokádot, véleménye szerint legrosszabb esetben is csak a dán export 1 százalékát érintheti. A tanácsos ugyanakkor nagyon bízik abban, hogy a felek minél előbb megoldják az ügyet és egyáltalán nem lesz bojkott, mert az egész Európa gazdaságára kihatna.

MTI/[origo]