Az osztrákok nem kérnek a gm-kukoricából

Vágólapra másolva!
Ausztria a Brüsszeli nyomás ellenére sem enged be területére génmanipulált (gm) kukoricát, illetve repcét. A génmódosított termékek ellen mind a bal- mind a jobboldal, mind pedig az osztrák környezetvédők tiltakoznak. Ausztriában több népi kezdeményezés tűzte ki célul a gm-termékek importtilalmának fenntartását.
Vágólapra másolva!

Az EFSA európai élelmiszerbiztonsági hivatal igyekezete a gm-kukorica és gm-repce importtilalmának feloldására széleskörű ellenállásba ütközik Ausztriában. Az szociáldemokraták (SPÖ) és a Szabadság Párt (FPÖ), valamint a Greenpeace környezetvédelmi szervezet határozottan fellép Brüsszel terveivel szemben.

"Az SPÖ határozottan ellenzi minden gm-kukorica fajta bármely formában történő engedélyezését. Josef Pröll környezetvédelmi minisztertől elvárjuk az osztrák álláspont vehemens képviseletét" - jelentette ki az SPÖ környezetvédelmi szóvivője Kai Jan Krainer. Konkrétan gm-kukorica esetében "az importtilalomnak semmiféle alternatívája nincsen" - hangsúlyozta ki. "Nincs egyéb realisztikusan keresztülvihető lehetőség."

Heinz Christian Strache FPÖ vezér "az osztrák érdekek ellen intézett újabb támadásnak" nevezte a kezdeményezést. "Az EU erőszakos eszközökkel kíván gm-termékeket országunkra tukmálni." Mindez "arculcsapása" mindazoknak, akik aláírták az 1997-es géntechnikai népi kezdeményezést és a 2006 márciusi "Österreich bleib frei" népi kezdeményezést.

"Felszólítjuk az EU-Bizottságot, hogy utasítsa vissza az EFSA által készített jelentést az uniós nemzetek géntechnikai tilalmairól. Az EFSA tudományos véleményezése nem felel meg genetikailag módosított termények rizikófelmérésének az uniós jog által előírt kritériumainak" - mutat a Greenpeace reakciója.

Ausztria és Szlovákia szinte egyidőben új importtilalmat jelentett be a gm-repcére és megtiltotta a gm-kukorica termesztését.