A drága áram ösztönzi az erőműépítést

Vágólapra másolva!
Továbbra is álom marad a fogyasztóknak az olcsó áram. Németország a rendelkezésre álló energiahordozók növekvő arányát vonja ki a piacról azzal, hogy leállítja atomerőműveit és elsőbbséget ad a megújuló energiaforrások felhasználásának - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Németországban az áramszolgáltatók, a külföldi konszernek, és az úgynevezett ökoáramot szolgáltató termelők azt tervezik, hogy eurómilliárdokat fordítanak újabb erőművek építésére. A jelenlegi stabil és magas haszonkulcsok ugyanis jó nyereségeket ígérnek. A beruházási létesítmények között a szén- és földgázbázisú erőművek dominálnak. Így az RWE, az E.On, az EnBW és a Vattenfall Europe összesen 30 milliárd eurós beruházással 2012-ig több új erőmű létesítésével próbálja meg a régieket pótolni.

A városi erőművek 5,2 milliárd euró összegben jelentettek be beruházásokat. További 33 milliárd euró beruházással létesülnének megújuló energiát fejlesztő művek. Egyre több külföldi cég is esélyt lát arra, hogy üzletekhez jussanak Európa legnagyobb energiapiacán. Így a Centrica brit energiakonszern az idén nyáron Düsseldorfban új leányvállalat alapításával akar beszállni az energia-nagykereskedelembe.

A német áramszolgáltatók az Angela Merkel kancellárral folytatott energiacsúcson megígérték, hogy 2012-ig 30 milliárd eurót ruháznak be az országban erőműépítésre, hálózatok létesítésébe és külszíni fejtésbe. A vállalt teljesítmény nagy része azonban valószínűleg az elavult berendezések pótlására megy el. Ráadásul az atomenergiából való kiszállási határozat miatt jövőre az első nagy atomerőművek is kiesnek a hálózatból.

Az árharc pedig továbbra is illúzió marad. Johannes Teyssen, az E.On termelő leányvállalata, az E.On Energie igazgatósági elnöke szerint a versenyt egyfelől szabályozással, másfelől kartelljogi eszközökkel kellene ösztönözni. Ám az atomenergiából való kiszállással és azzal, hogy elsőbbséget adnak a megújuló energia betáplálásának, a rendelkezésre álló energiahordozók növekvő arányát vonják ki a piacról - jegyezte meg bírálólag Berlinben.