A háború utáni legnagyobb német adóemelés

Vágólapra másolva!
A jövő évtől 19 százalékra emelkedik az általános forgalmi adó (áfa) 16 százalékos felső kulcsa Németországban; a második világháború óta nem volt ekkora emelés. A nagykoalíciós kormány a bevételből elsősorban az államháztartást akarja szanálni.
Vágólapra másolva!

A háború utáni legnagyobb adóemelésről döntött pénteken a német alsóház, a Bundestag a nagykoalíció pártjainak (uniópártok, szociáldemokraták) parlamenti túlsúlyát kihasználva. A döntés alapján a jövő évtől 19 százalékra emelik az általános forgalmi adó (áfa) 16 százalékos felső kulcsát. Az élelmiszerekre, újságokra, könyvekre vagy a helyi tömegközlekedésre érvényes 7 százalékos áfa változatlan marad. A Bundestag 396:146 arányban szavazta meg az emelést, hárman tartózkodtak.

Az Angela Merkel kereszténydemokrata kancellár vezetésével novemberben megalakult nagykoalíciós kormány a bevételből egyrészt az államháztartást akarja szanálni, másrészt a munkanélküliségi-biztosításhoz való hozzájárulást akarja két százalékponttal csökkenteni.

Németország egymást követő négy alkalommal sértette meg azt a kikötést, hogy az euróövezethez tartozó országokban az államháztartási hiány nem haladhatja meg a bruttó hazai termék (GDP) három százalékát. Úgy tűnik azonban, hogy Németország már idén, az áfa emelése nélkül is képes eleget tenni az előírásnak, ezért a Bundestag döntése előtt heves bírálat érte az adóemelési elképzeléseket, amelyeket még a felsőháznak, a Bundesratnak is el kell fogadnia.

A választási kampányban a szociáldemokraták ellenezték az uniópártok kétszázalékos emelési tervét, "Merkel-adónak" keresztelve azt el, a pénteki vitában viszont Peer Steinbrück szociáldemokrata pénzügyminiszter védelmezte az államháztartás konszolidálását is célzó lépést.

A Die Welt napilap számításai szerint az állampolgárokat és a vállalatokat 2007-ben 19,4 milliárd euró többletteher sújtja majd, 2008-ban 22,8 milliárd, 2009-ben pedig 23,3 milliárd. Az adófizetők szövetségének kimutatása szerint egy személyautó, amely az általános forgalmi adót is beleszámítva most húszezer euróba kerül, jövőre 20 517 euróba fog kerülni.

A szakemberek azonban pontosan nem tudják megmondani, hogy mennyivel drágul az élet jövőre Németországban, s az áfaemelés valójában mennyire fékezi le a konjunktúrát. Valószínűtlennek tartják, hogy az ipar és a kereskedelem a versenyhelyzet miatt egy az egyben áthárítja a fogyasztóra az emelést. A munkabérek járulékainak egyik komponense csökken, s a képet bonyolítja az is, hogy az áfakulcs emelése mellett jövőre egy sor kedvezménytől részben elesnek a munkavállalók. A szövetségi hivatalnokok például a karácsonyi pótléknak csak felét kapják meg, és kurtítják a bejáróknak juttatott útiköltség-hozzájárulásokat is.