A libanoni válság csúcsra hajtja az olajárat

Vágólapra másolva!
Ötödik napja emelkedik a nyersolaj ára a libanoni válság hatására. Az izraeli hadsereg és a Hezbollah dél-libanoni tűzpárbaja miatt az utóbbi napokban az olajár több mint 5 százalékkal növekedett: jelenleg egy hordó nyersolaj 78,18 dollárba kerül a londoni ártutőzsdén. Szakértők szerint a harci cselekmények ugyan nem fenyegetik fizikailag az olajellátást, de ha a hadműveletek elhúzódnak, az olaj ára tovább emelkedhet. A libanoni tüzérségi párbajt lehetséges, hogy a hazai piac is megérzi majd.
Vágólapra másolva!

Csúcsra emelte az olajárakat az Izrael és a dél-libanoni Hezbollah-gerillák között kitört ellenségeskedés. A tűzpárbajban az izraeli tüzérség és légierő 60 célpontot támadott, válaszul a Hezbollah 1400 rakétát lőtt ki Izrael területére, közülük több a harmadik legnagyobb városban, Haifában csapódott be.

Az ellenségeskedés hatására a nyersolaj az utóbbi napokban 5,3 százalékot drágult. Hétfőn 0,9 százalékos drágulás után a szeptemberi, határidős szállítású nyersolaj hordónként 78,18 dollár volt. "Az egyik izraeli televízió csatornán bejelentették, hogy néhány napon belül véget érnek a hadműveletek, ennek hatására lejjebb ment az olajár, de aztán az izraeli hadsereg cáfolta az értesülést, ez pedig megállította az árcsökkenést" - foglalta össze a hétfői eseményeket az [origo]-nak Hont András, a Hamilton tőzsdeügynökség üzletkötője.

"A közel-keletei válság kedvez az árutőzsdézőknek, az arany és olaj kontraktusok birtokosainak. Akinek olaja van, nem hinném, hogy a következő napokban eladná" - nyilatkozta a Bloombarg hírügynökségnek Linda Crisafulli, a londoni Finespreads árutőzsdei üzletkötője.

Az Olajexportáló Országok Kartellje, az OPEC hétfői nyilatkozatában ugyan kijelentette, hogy elég olaj van a piacon, ez azonban senkit sem nyugtatott meg. "Természetesen semmi fizikai hatása nincs az olajellátásra a válságnak, az emberek azonban nem látják, hogy végződik ez az egész" - jellemezte a helyzetet Tobin Gorey, az Ausztrál Nemzeti Bank stratégiai elemzője a BBC News-nak.

Elemzők szerint amennyiben a válság tovább tart, vagy esetleg súlyosabbá válik, az egy időre akár 80 dollár fölé tornázhatja fel az olaj hordónkénti árát. Ugyanakkor az olajpiaci bizonytalanságok hatására sokan inkább az arany felé fordultak. Az utóbbi napokban az arany szinte teljesen együtt mozgott az olajjal: a nemesfém ára 5,3 százalékkal emelkedett az utóbbi öt napban, és 675 dolláros unciánkénti áron kéthavi csúcsot döntött hétfőn.

A Libanonban zajló hadműveletek hatása lehetséges, hogy a hazai piacon is érezhető lesz. Hont András szerint a benzinárak változása - ha nem is rövidtávon - de érezhető az egyéb termékek árában Magyarországon. Hont szerint az inflációt Magyarországon jelenleg elsősorban az adóemelések befolyásolják, de a magas olajár tovább ronthatja a helyzetet.

Barsi Szabó Gergely