Olajjal leckéztetik az oroszok Litvániát

Vágólapra másolva!
Egyre inkább úgy tűnik, a Barátság-kőolajvezeték állítólagos meghibásodása mögött valójában az áll, hogy Oroszország büntetni akarja Litvániát.
Vágólapra másolva!

A Barátság-kőolajvezeték fő ágának hétvégi szivárgása után, a litvániai Mazeikiu Nafta olajfinomítónál az olaj továbbra sem folyik, annak ellenére, hogy ugyanarról a vezetékszakaszról kapja az orosz olajat, mint a fehéroroszországi Naftan finomító, amely kedden már azt jelezte, hogy teljes mennyiségben kapja ismét az orosz olajat.

A Mazeikiu azt közölte: felkészült, hogy hosszabb távon is az orosz olaj nélkül működjön, a szállítmányokat a tenger felől, Butingén keresztüli olajimporttal pótolja. Egyelőre 6-7 napi finomításra elegendő készlettel rendelkezik.

Az orosz ásványkincs minisztérium korábban azt közölte: utasította a Transneft vezetékmonopóliumot: csökkentse a nyomást a vezetékben. Ugyanakkor bejelentette, hogy akár egy évig is eltarthat a vezeték kijavítása vagy új szakasz építése.

Ágazati elemzők nem zárják ki, hogy Oroszország meg akarja büntetni Litvániát az olajszállítási trükkökkel, mert a finomítót májusban a PKN Orlen lengyel olajcég vette meg. Moszkva azt remélte, hogy a létesítmény a Gazpromé vagy a Rosnefté lehet. Utalnak arra, hogy a moszkvai vezetés hasonló taktikát követett a lett Ventspils olajterminálnál, miután Oroszország szerint Lettországban hátrányos megkülönböztetés érte az orosznyelvű kisebbséget.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának hétfői nyilatkozata szerint a Barátság-vezeték fő ága július 29-én sérült meg Krasznaja Szvoboda település közelében. Mintegy 48 köbméter kőolaj jutott a szabadba.

A környezetvédelmi hatóság közölte, hogy a közelmúltban lezajlott vizsgálat kimutatta, nem kevesebb, mint 487 "veszélyes hiányosságot" találtak a vezetéken. Az olajfolyás alig két hónappal azután történt, hogy a Transneft csővezetékét üzemeltető társaság megállapodást kötött a helyi kormányzattal a társégben lévő vezeték "környezeti biztonságának garantálásáról".

A litván AB Mazeikiu Nafta olajfinomító volt a jelentések szerint az egyetlen, amely kevesebb nyersolajhoz jutott, Közép-Európát nem érintette az esemény, a lengyel, a német, a cseh, a szlovák, a magyar és az ukrán finomítók nem jelentettek fennakadást.