Növeli gáztermelését Oroszország

Vágólapra másolva!
A múlt évihez képest néhány százalékkal több gázt termel 2009-ben Oroszország, ígéri az orosz gazdasági minisztérium előrejelzése. A tervek szerint Oroszországban 2009-ben 670-680 milliárd köbméter földgázt bányásznak, ez 5,0-6,5 százalékkal több a 2005-ös 638,3 milliárd köbméternél.
Vágólapra másolva!

Az orosz gazdasági minisztérium prognózisának első változata szerint a gáztermelés növelése a most művelt, kimerülőben lévő mezőkön folyó munka fenntartásával és új, az előbbiekhez közeli lelőhelyek művelés alá vonásával történik. Így 2008-ra egy százalékkal növelhető a földgáztermelés, a 2009-es mennyiség pedig elérné a 670 milliárd köbmétert.

A második változat úgy kalkulál, hogy a független termelők a mostaninál érezhetően több gázt fognak bányászni Oroszországban, s hogy hozzáférnek majd az országos földgázvezeték-hálózathoz. A teljes oroszországi gáztermelésből 2009-ben 16,4 százalékot hasítanak ki az idei 15 százalék után. Az együttes oroszországi termelés 680 milliárd köbméter lesz.

Korábban olyan elemzői vélemények láttak napvilágot, melyek szerint Oroszország hamarosan képtelen lesz ellátni vevőit földgázzal. A növekvő kereslet mellett ugyanis nem látták biztosítva a kitermelés legalább ugyanilyen fokú növelését.

Az idei orosz gázexport 208-212 milliárd köbméter lesz, 0,3-2,0 százalékkal több a tavalyi 207,3 milliárd köbméternél. Nőni fog a FÁK-on kívüli országokba szállított gáz mennyisége, míg a FÁK-vevőknek szállított mennyiség a közép-ázsiai import bevonásával stabilizálódik - tájékoztatta az [origo]-t a Magyar Energia Hivatal.