Írország zárva marad az új belépők előtt

Vágólapra másolva!
Egyre több jel utal arra, hogy Nagy-Britanniához hasonlóan Írország sem nyitja meg munkaerőpiacát a román és bolgár munkavállalók előtt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Írország - amely az Európai Unió bővítésének első körében azonnal megnyitotta munkaerőpiacát az új tagok előtt - a románokkal és a bolgárokkal már nem lesz ilyen nagyvonalú.

Brit kormány-illetékesek óvatos nyilatkozatai arra utalnak, hogy a "lengyel roham" után újabb hullámot nem akarnak beengedni, és ezt az íreknek tekintetbe kell venniük, mivel közös útlevélzónát alkotnak, vagyis a két ország között teljesen szabad az átjárás. Michael McDowell miniszterelnök-helyettes kifejtette, meg kell védeniük szociális és gazdasági érdekeiket. Emlékeztetett rá, hogy a mindössze négymilliós országban több mint negyedmillióan kértek és kaptak munkavállalási engedélyt az új uniós tagállamokból.

A félelmek egyébként indokolatlanok lehetnek, ugyanis mindkét, januárban csatlakozni készülő országból az emberek inkább Dél-Európába készülnek. Előnyben részesítik a hozzájuk közelebb álló Olaszországot, Spanyolországot és Görögországot.