Most Irán nyomja le az olajárat

Vágólapra másolva!
Hatvan dollár alá esett az olaj hordónkénti ára annak köszönhetően, hogy megoldódni látszik az Iránnal folyó nukleáris fejlesztési vita. Július közeli rekordja óta, az ár 23 százalékkal esett.
Vágólapra másolva!

A hathavi mélypontot azután jegyezték, hogy Mahmoud Ahmadinejad iráni elnök közölte, országa kész tárgyalni nukleáris programjáról. Már önmagában a bejelentés is megnyugtatta a piacokat, ahol az olajárakban tekintélyes részt, akár 30 százalékot is tulajdonítanak a nem piaci eredetű, kizárólag a politikai feszültségekre visszavezethető hányadnak - informálta a Magyar Energia Hivatal az [origo]-t. Ahmadinejad ugyanakkor azt is kihangsúlyozta, hogy bár Irán "mindenről" kész tárgyalni, elvárja, hogy az USA szüntesse be fenyegetéseit.

Iránban vannak a világon a második legnagyobb olajkészletek. Az ENSZ biztonsági tanácsa augusztus 31-ig adott határidőt a perzsa államnak, hogy állítsa le urániumdúsítását. Iráni tisztviselők ugyanakkor azt válaszolták, az ország leállítja olajkivitelét, ha bárminemű büntetést érvényesítenek ellene. Tény viszont - hívták fel a figyelmet elemzők -, hogy egyéb jelentős exportbevétele nem lévén, Irán nemigen van abban a helyzetben, hogy tartósan lemondjon a szénhidrogénkivitelről.

A novemberi szállítású nyersolaj ára 61 centtel 59,94 dollárra enyhült a Nymex zárás utáni elektronikus kereskedésében. Július 14-i, 78,40 dolláros rekord szintje óta már 23 százalékkal esett az olaj ára.