Túl olcsó az olaj az OPEC-nek

Vágólapra másolva!
Az olajárak helyzetét vizsgálta az OPEC olajkartell legutóbbi ülésén. Hamarosan várhatóan az együttes termelés csökkentéséről határoznak annak érdekében, hogy megállítsák az árak esését.
Vágólapra másolva!

Az olaj ismét drágul. Alig esett 60 dollár alá a kőolaj ára az amerikai tőzsdén, máris ismét felfelé kapaszkodik. Az ok a piac azon aggodalma, hogy a világ olajfelhasználásának mintegy 38 százalékát adó OPEC kőolajkartell tagjai a minap ismét üléseztek. Legutóbbi szokásos ülésük szeptember 11-én volt, a következő pedig decemberre várható, Nigériában.

"Nincs szó semmiféle rendkívüli ülésről, mindössze a világpiaci árakat értékeltük", nyugtatgatta közleményében a kartell a piacot. Kevés sikerrel, legalábbis az árak alapján. A szeptemberi ülés után ugyanis az OPEC közölte, hogy a decemberi találkozón várhatóan az együttes termelés csökkentéséről határoznak annak érdekében, hogy megállítsák az árak esését - írja a Magyar Energia Hivatal hírlevele. Márpedig az elmúlt hónapban jelentősen estek az árak. A gyengülés mögött elsősorban az iráni urándúsítási programmal kapcsolatos aggodalom enyhülésére mutattak rá az elemzők.

Az olajáresés miatt az elmúlt hónapokban a befektetők eladtak olaj- és más nyersanyagrészvényeikből is. Az is eladásaikat ösztönözte, hogy a fő felvevőpiac USA gazdasági növekedése lassulni látszik.

Az európai brent olaj ára hétfőn 59,91 dolláron állt, miközben előző havi csúcsa még 78,40 dollár volt, emlékeztet a Financial Times. Az amerikai West Texas Intermediate hordója tegnap 59,62 dollárba került, ez március óta a legalacsonyabb szint.