Egyre több a kalóztermék az EU-ban

Vágólapra másolva!
Évről évre növekszik a termék-hamisítványok köre; 2005-ben az Európai Unióban több mint 75 millió hamisított árucikkre bukkantak, és a vámrendelkezések megsértése miatt 26 ezer eljárást indítottak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Kovács László, az Európai Bizottság (EB) adó- és vámügyekért felelős tagja a gyógyszerek mind gyakoribb hamisítására hívta fel a figyelmet, ami természetesen egészségügyi kockázatokkal jár. A gyártás során kétesek a higiéniai körülmények, és legalább ennyire veszélyesek a felhasznált alapanyagok is. Egy gyógyszer sárga színét például útjel felfestésére használatos festékkel érték el, "hamisítatlan" fényét pedig egyszerű bútorfényezővel. Tavaly félmillió kalózgyógyszert találtak (a legelterjedtebb a Viagra), és nehezíti a termék leleplezését, hogy kereskedelme egyre fokozottabb mértékben az interneten keresztül történik.

Feltűnő, hogy míg korábban a luxuscikkek voltak kelendőek, mára főként a háztartási cikkek, és sok esetben csak szakértők képesek megállapítani a hamisítás tényét. Másik trend az élelmiszerek utánzása. A lefoglalt hamis márkás termékek száma tavaly ötmillióra rúgott. Kovács szerint egyre körmönfontabb módszerekkel dolgoznak a hamisítók. Rugalmasak, villámgyorsan állnak át új, divatos cikkekre csúcstechnológiát használva, egyúttal a csempészet eszközeiben is ügyesebbek, ami megnehezíti a vámosok dolgát.

A hamisítások szülőhazája leginkább Kína. Az európai vámszervek által lefoglalt kalóztermékek 60 százaléka származik a távol-keleti országból, bár Kovács szerint most már a pekingi hatóságok is komolyabban veszik a problémát, és ellenőrzik az exportterméket. (Nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy például a tejporhamisítás kínai csecsemők körében is szedett áldozatokat.)

Kovácsnál jóval szókimondóbban bírálta Pekinget kollégája, a kereskedelem-politikáért felelős Peter Mandelson, aki éppen Kínában tárgyal a problémáról. Szerinte a kínai hamisítások mértéke béklyóba veri az európai versenyképességet.