Nem drágulhat az áram Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Lemond körülbelül egymilliárd korona (7,2 milliárd forint) bevételről Szlovákia vezető áramtermelője, az olasz Enel ellenőrzése alatt álló Slovenské Elektrarne (SE), hogy januárban ne emelkedjenek a lakossági áramdíjak. Az Enel cserében azt várja a szlovák kormánytól, hogy ne nyújtson be igényt - a 2010-ig, mintegy 20 milliárd koronára becsült - osztalékra az SE nyereségéből.
Vágólapra másolva!

A pozsonyi Pravda értesülése szerint az SE megegyezett a kormánnyal abban, hogy a piaci árak alatt, azoknál 0,20 koronával alacsonyabb nagykereskedelmi áron ad az áramelosztóknak 1 kilowattóra áramot. A szlovák háztartások éves 5,4 milliárd kilowattóra fogyasztását tekintve, ez az árkülönbség egymilliárd korona körüli bevételvesztést jelent az SE-nek jövőre.

Ha az SE-vel nem sikerült volna megegyezni, ez 4 százalékos emelkedést eredményezett volna a háztartási áramdíjakban.

A szlovák kormány eltökélt szándéka, hogy megakadályozza az energiaköltségek további erőteljes emelését. Augusztusban már közölték az Enel vezérigazgatójával, Fulvio Contival: ha ez nem tetszik, visszaveszik a céget és eladják másnak. Az Enel áprilisban zárta le azt az ügyletet, amelynek keretében 840 millió euróért megvette az SE 66 százalékát.

Erre reagálva az Enel azt közölte, hogy az SE nem eladó. A szlovák kormányhoz intézett levélben a cég vezetése azt közölte, hogy az Enel beruházási tervével már elkötelezte magát az SE növekedési programja mellett.

Robert Fico szlovák kormányfő választási programjában azt ígérte, hogy nagyobb figyelmet fog szentelni a szegényebb szlovákoknak. Elsősorban az energiacégeket vette célba, amelyek szerinte a kevésbé tehetősek kárára tesznek szert hatalmas profitra.

Szlovákiában januártól 4 százalékkal csökken a lakossági gázár. Ezt a kőolaj árának a hanyatlásával és a szlovák korona erősödésével indokolta a múlt héten a legnagyobb szlovák gázszolgáltató, a Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP), de már korábban ismert volt, hogy a kormány nem hagyta volna jóvá a cég eredetileg tervezett áremelését.

A szlovák jegybank egyik illetékese szerint a gáz árának a csökkentése megnöveli annak valószínűségét, hogy Szlovákia teljesíti az eurócsatlakozáshoz szükséges inflációs feltételt. A központi bank képviselője azt mondta, hogy a gáz árának most bejelentett mérséklése miatt, jövőre az infláció kisebb lesz az eddig vártnál. Szlovákia 2009-ben akar csatlakozni az euróövezethez.

A szlovák államnak 51 százalékos részesedése van az SPP-ben, a cég 49 százaléka a Gaz de France-é és a német E.ON-Ruhrgasé.

Idén januárban, mintegy 5 százalékkal emelkedett a háztartások számára a gáz ára Szlovákiában, előtte, tavaly októberben közel 20 százalékos áremelés volt.

Szlovákiában, októberben egy éve legalacsonyabb szintre, 3,1 százalékra csökkent a tizenkét havi infláció. A jegybank előrejelzése szerint az átlagos infláció 2,5 százalék lesz 2008 tavaszán, amikor eldől, hogy Szlovákia képes-e 2009-től bevezetni az eurót.

Elemzők szerint az infláció kozmetikázása a közüzemi díjakkal rövid távon jól működhet - Szlovákiában hagyományosan erős inflációs tényezők a központilag szabályozott árak -, azonban a piactól való mesterséges eltérítésnek később súlyosabb ára lehet, amint az a kelet-európai országokban már nemegyszer bebizonyosodott.