Közjegyzői hatáskörbe kerülnek a fizetési meghagyások

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

207 igen, 1 nem szavazattal, 0 tartózkodás mellett a parlament elfogadta a törvénymódosítást, mely szerint 2010. június 1-től már a közjegyzők bocsáthatnak ki fizetési meghagyásokat.A törvény hatálybalépésének tervezett időpontja 2010. június 1. A fizetési meghagyásokat eddig a bíróságok bocsátották ki.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) által kezdeményezett és a parlament által ma elfogadott törvénymódosítás szerint, a fizetési meghagyásos ügyek (FMH) a bíróságoktól közjegyzői hatáskörbe kerülnek. Az ügyeket - nemperes szakaszban - teljes egészében elektronikusan és automatikusan intézi a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) rendszere. Az új rendszert a MOKK költségvetési támogatás nélkül, saját forrásból építi ki és tartja fenn.

A közjegyzők valamennyi kérelmet egy egységes, országos, elektronikus rendszerben kezelik és az eljárást is elektronikusan folytatják le, így az automatizált eljárás biztosítani fogja, hogy a fizetési meghagyásokat a törvényi határidőben bocsássák ki. A fizetési meghagyások végrehajtását ugyanezen elektronikus rendszer használatával rendelik el, és elektronikus úton küldik meg a végrehajtható okiratot az eljáró végrehajtónak.