Csak bizonyos feltételek esetén módosítható az utazási szerződés

Vágólapra másolva!
Bizonyos feltételek mellett az utazási iroda változtathat az utazási szerződés díjain és feltételein, miképp bizonyos körülmények megléte esetén, meghatározott módon, az utazónak is joga van elállni a megállapodástól.
Vágólapra másolva!

A hazai jogszabályok szerint az utazási szerződés keretében a vállalkozó utazási iroda köteles a szerződésben meghatározott utazásból, az út egyes állomásain való tartózkodásból és az ezzel összefüggő részszolgáltatásokból - így különösen vonatkozik ez a szállásra és az étkezésre - álló szolgáltatást teljesíteni. A megrendelő kötelessége a díj kifizetése.

Az utazási szerződésben kikötött díj legfeljebb az indulást megelőző huszadik napig emelhető fel, ám csak abban az esetben, ha ennek lehetőségét a szerződésben kikötötték. A díjemelés ilyenkor sem lehet önkényes, csak akkor lehet emelni, ha azt a közlekedési költségek nemzetközi díjszabása, hatósági árváltozás vagy a deviza árfolyamváltozása szükségessé teszi. A díjemelés indokát az utasnak mindig meg kell kapnia, természetesen írásban.

Nem haladhatja meg a tíz százalékot

A szállásdíj emelés nem haladhatja meg a tíz százalékot, amennyiben igen, az utas három napon belül elállhat a szerződéstől, és a befizetett összeg teljes egészében visszajár, mégpedig húsz százalékos kamattal. Ha a díjemelés meghaladja a tíz százalékot, az érintett az eredetivel azonos, vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatásra is jogosult.

Meglehet, az utazási iroda az eredetivel azonos, vagy magasabb értékű helyettesítő szolgáltatás nyújtására nem képes, vagy az utas a neki felkínált helyettesítő szolgáltatást nem fogadja el. Ilyenkor követelhető a teljes befizetett díj azonnali visszafizetése, évi húsz százalékos kamattal. Sőt, érvényesíthető a nem vagyoni kár iránti igény is.

Ha a helyettesítő szolgáltatást az utas elfogadja, de az eredetinél alacsonyabb értékű, az utazási vállalkozó köteles a díjkülönbözetet az utasnak megtéríteni.

Fizethet a biztosító is

Arra is lehetőség van, hogy az utas az utazási szerződés aláírásától számított nyolc napon belül útlemondási biztosítást kössön az út árának öt százalékáért. A biztosító akkor fizet, ha a biztosított saját maga, vagy gyermeke, vagy örökbefogadott, mostoha és nevelt gyermeke, szülője, nagyszülője, házastársa, vagy a vele azonos lakcímre bejelentett élettársa elhalálozik, váratlanul heveny megbetegedés sújtja.

Akkor is fizet a biztosító, ha ügyfele lakásában betöréses lopást követnek el, vagy a lakást tűz, villámcsapás, robbanás, természeti katasztrófa éri, és az utas otthoni jelenléte az utazás időpontjában feltétlenül indokolt.

Harmincöt nap

Az utas az utazás megkezdése előtt a szerződéstől írásban bármikor elállhat, ám ha az utazás megkezdése harmincöt-huszonegy nap közötti lemondás esetén a teljes részvételi díj negyven százalékát köteles megfizetni. Ha huszonegy és tizennégy nap között történik a lemondás, a teljes részvételi díj hatvan százalékát, tizennégy és nyolc nap között nyolcvan százalékát kell megfizetni. Ha a lemondás ezen időn belül történik, a teljes összeget kell megfizetni.

Az utazási vállalkozó nem igényelhet kártalanítást akkor, ha az utas az elállási jogát legkésőbb az utazás megkezdése előtt harmincöt nappal, vagy az utazási szerződésben az elállásra meghatározott időtartam alatt gyakorolja.

Ugyanakkor, ha az utas nem a saját érdekkörében felmerült okból áll el, az utazási vállalkozó kártalanítást igényelhet, amelynek mértéke a szerződésben meghatározott utazási szolgáltatás ellenértékeként megállapított díj összegét nem haladhatja meg. A kártalanítási igény a meghirdetett részvételi díj százalékában kifejezett átalány formájában is megállapítható.