Fizetési meghagyások: permegelőző szerepük lesz a közjegyzőknek

Vágólapra másolva!
Permegelőző szerepe lehet annak a ténynek, hogy a törvény júniustól közjegyzői hatáskörbe telepítette a fizetéses meghagyási eljárások ügyintézését - hangzott a Magyar Országos Közjegyzői Kamara szakértőjének részéről a CompLex Kiadó rendezvényén.
Vágólapra másolva!

A fizetési meghagyások jelenlegi rendszer veszteséges, ezért a fizetési meghagyásos eljárásról a 2009. évi L. törvény révén a jogalkotó, az eljárás közjegyzői hatáskörbe való telepítésével próbálja a nem vitatott pénzköveteléseket, egyszerűsített eljárásban, peren kívül elintézni - hangzott el a CompLex Kiadó "Ügyvédreggeli" elnevezésű rendezvény-sorozatán. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara jogi irodájának vezetője szerint a júniustól hatályba lépő változásoknak permegelőző, perelterelő és perelőkészítő szerepe van.

Dr. Szécsényi-Nagy Kristóf kifejtette: az eljárás feltételei közé tartozik a jogvita hiánya, a kötelezett hallgatólagos elismerése. A közjegyző az eljárás kereteit biztosítja, hiszen érdemi igazságszolgáltatást kizárólag bíró intézhet - az Alkotmánynak és egy alkotmánybírósági határozatnak megfelelően, közjegyző jogvitát érdemben nem bírál el.

Egymillió forintot meg nem haladó

Főszabály szerint az egymillió forintot meg nem haladó pertárgyértékű pénzkövetelés csak közjegyzői fizetési meghagyási eljárás útján érvényesíthető. A kötelező értékhatár nem előírás a munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó követelések esetén. Az eljárás nem folytatható le abban az esetben, ha a kötelezettnek nincs belföldi idézési címe, így lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, nincs képviselete.

A beadvány elektronikus formában történő benyújtása, jelenleg is preferált, 2011. július elsejétől minden nem természetes személynek kötelező lesz. A papír alapú beadvány személyes benyújtása, a jegyzőkönyv felvétele természetesen ez követően is lehetőség marad a nem jogi képviselővel eljáró természetes személyek számára.

Határidők, kizáró okok

Elektronikus kérelem esetén a közjegyzők számára a határidő három munkanap, papír alapú, vagy szóbeli kérelem esetén tizenöt nap. A közjegyzőnek joga van az elutasításra, ilyen ok például, ha kizárt joghatóság, a jogosult követelésének érvényesítése más bíróság, vagy más hatóság hatáskörébe tartozik, de az áttétel a szükséges adatok hiányában nem alkalmazható.

A jogszabály számos törvényi akadályt is felsorol, ilyen res iudicata (ítélt dolog) esete, a fizetési meghagyás ismételt sikertelen kézbesítése, de ilyen ok lehet példának okáért a jogi képviselő hiányos kérelme, az elektronikus iratbenyújtásra kötelezett fél nem elektronikus kérelme, a hiánypótlás nem teljesítése és emiatt a kérelem elbírálhatatlansága.