A bírói vezetés egyetért a bírósági titkárok új feladataival

Vágólapra másolva!
A bírósági vezetés egységes abban a kérdésben, hogy a jövőben a bírósági titkárok önállóan, érdemi döntéseket hozhatnának szabálysértési ügyekben.
Vágólapra másolva!

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerint több szempontból is hasznos lenne, ha megváltozna a bírósági titkárok jogállása, mert egyfelől gyorsabb lenne az ítélkezés, másfelől jó hatást gyakorolna magukra a titkárokra is, hiszen a jelenleginél érdemibb feladatokat láthatnának el.

A vélemények szerint a jogot végzett, szakvizsgázott, több éves bírósági tapasztalattal rendelkező jogászok valóban alkalmasak arra, hogy még több érdemi munkát végezzenek az igazságszolgáltatásban.

Státuszok kellenek

A Legfelsőbb Bíróság elnöke, Baka András szerint gyakorlati megfontolásokból azért vethet fel problémát a bírósági titkárok új feladatokkal való ellátása, mert a bíróságokon eddig is nélkülözhetetlen munkát végeztek, amit valakinek akkor is el kell látnia, ha a jelenlegi titkárok más munkakörbe kerülnek.

Az első számítások szerint a hatáskörbővülés nyomán szükség lesz 200 új titkári státuszra, 75 ügyintézőre és 25 leíróra, továbbá azt sem szabad elfelejteni, hogy a titkárokra váró új feladatok bírósági, szabálysértési tárgyalások megtartását igénylik.

Az ehhez szükséges eszközök, tárgyalótermek, számítógépek viszont nem állnak a bíróságok rendelkezésére.

Nyolcvanezer új ügy

A kisebb értékű tulajdon elleni szabálysértések a legszerényebb becslések szerint is mintegy nyolcvanezer új ügyet jelentenek a bíróságok számára, méghozzá feltehetően nem országszerte egyenletes eloszlásban, hanem egyes régiókban jelentős többletterheket előidézve.

A bírósági titkárok jelentős része a fővárosban dolgozik, miközben az új feladatok elsősorban feltehetően más országrészekben jelentkeznek majd. Ilyen mértékű és jellegű feladatváltozásokhoz pedig némi felkészülési időre is mindenképpen szükségük van az érintett bíróságoknak.