Kivételes nyugellátás csak meghatározott körnek jár

Vágólapra másolva!
A jogszabály szigorúan előírja a lehetséges kérelmezők körét - mondta el az [origó] - nak Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság osztályvezetője.
Vágólapra másolva!

A magukra maradt özvegyi nyugdíjra jogosult emberek egy évig ideiglenes özvegyi nyugdíjat kapnak, utána véglegeset. Az ideiglenes özvegyi nyugdíj legtöbbször annak a nyugdíjnak a 60 százaléka, amely az elhunytat a halál időpontjában öregségi, rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíj címén megillette, vagy megillette volna.

Ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte vagy rokkant, de saját jogú nyugellátásban nem részesül, az özvegyi nyugdíj 60 százaléka annak a nyugdíjnak, amely az elhaltat halála időpontjában öregségi vagy rokkantsági nyugdíj címén megillette volna.

Új házasság megszünteti

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény szerint egyébként az özvegyi nyugdíj akkor szűnik meg, ha az özvegy a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító életkor betöltése elott házasságot köt.

A rokkantság címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság értelemszerűen akkor szűnik meg, ha az özvegy már nem rokkant, az árvaellátásra jogosult gyermekek tartása címén megállapított özvegyi nyugdíjra jogosultság pedig akkor szűnik meg, ha már egyik gyermeket sem illeti meg az árvaellátás.

Jogosultság és csökkentett összeg

Felmerül a kérdés, hogy mikor van lehetőség a kivételes nyugellátás engedélyezésére? Kertész Katalin, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság osztályvezetője kifejtette: a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. LXXXI. törvény 47. § (2) bekezdése kimondja, hogy ki jogosult az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően az özvegyi nyugdíjra.

A szabály szerint az, aki a házastársa halálakor a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy rokkant, vagy házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

Mód van csökkentett összegű, előrehozott öregségi nyugdíjra - ezt a törvény 10. §-a határozza meg. Eszerint csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjra jogosult az a személy, aki 33 év szolgálati időt szerzett és megfelel az egyéb feltételeknek - utalt rá a szakember.

Összeg és időtartam

A kivételes nyugellátás engedélyezett összege nem haladhatja meg az öregségi teljes nyugdíj jogszabályban meghatározott legkisebb összegének a másfélszeresét, de nem lehet kevesebb annak ötven százalékánál. Kivételes nyugellátás megállapítása meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltételekhez kötötten is engedélyezhető, az engedélyezett összeg megállapításánál figyelemmel kell lenni a hiányzó szolgálati idő tartamára.

A kivételes nyugellátást minden szempontból úgy kell tekinteni, mintha az - a jogosultsági feltételek megléte esetén - jogszerűen megilletné az ellátásban részesülőt. Az ellátásban részesülőt a nyugdíjasoknak járó minden juttatás megilleti, vagyis, jár neki például az utazási igazolvány, jogszabály alapján megállapított évenkénti rendszeres emelés...