A közjegyző már a kérelem beadásának napján elrendelheti a végrehajtást

Vágólapra másolva!
A közjegyzői okirat végrehajtását az okiratot készítő közjegyzőnél kérheti a jogosult, és minden jogszabályi feltétel fennállása esetén a végrehajtás már a kérelem beadásának napján elrendelhető - tudta meg az [origo].
Vágólapra másolva!

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara statisztikái szerint 2011. első félévében 78.014 esetben rendeltek el végrehajtást jogerős fizetési meghagyás alapján, illetve 2011. első félévében országosan 10.126 darab közjegyzői okirat alapján indult végrehajtási ügyet intéztek el.

Tavaly június óta nem csupán a fizetési meghagyásos eljárások lebonyolítása és végrehajtásuk elrendelése tartozik a hazai közjegyzőség hatáskörébe, hanem bizonyos egyéb esetekben is ők végzik a végrehajtás elrendelését a bíróságok helyett, így minden közjegyző a saját maga által készített közjegyzői okirat tekintetében így tehet.

Az elmúlt egy évben tehát minden hazai közjegyző elrendelhette a saját maga által készített közjegyzői okirat végrehajtását, akár a végrehajtási kérelem beadásának napján, és az okirat a következő postával már végrehajtóhoz kerülhetett - mondta el a kamara szakértője.

Dr. Reviczky Renáta kifejtette: a végrehajtási törvény 2010. júniusa előtt is kimondta, ha közjegyzői okirat tartalmazza a törvény által megkövetelt tartalmi elemeket (például a feleket, a kötelezettségvállalást, a teljesítés körülményeit) és a teljesítési határidő lejárt, a bíróság per nélkül elrendeli a végrehajtást (ez az úgynevezett közvetlen végrehajthatóság).

Közjegyzői okirat: különleges bizonyító erő

Ennek oka, hogy a törvény olyan bizonyító erővel ruházza fel a közjegyzői okiratot, amelynek alapján az ellenkező bizonyításáig az abban foglalt kötelezettséget fennállónak tekinti, hiszen a közjegyző személye garantálja, hogy a kötelezett ügyletkötési, szerződési szabadsága keretében, szabad akaratából, a jogkövetkezmények ismeretében vállalta a kötelezettséget.

Például, tisztában volt azzal is - hangsúlyozta -, hogy a devizaalapú kölcsön törlesztő-részletének összege az árfolyamkockázat miatt változhat. Amennyiben tehát az adós a közjegyzői okiratba foglalt követelés fennállását vitatja, neki kell bizonyítania annak ellenkezőjét.

Kötelezettségvállalás: nem csupán pénzkövetelésre

Aki valaha vett fel banki hitelt, vagy kölcsönt, szinte biztosan elismerte a kötelezettségvállalását egy közjegyzői okiratban - mutatott rá a szakértő.

Ez általában a banki kölcsönök folyósításának feltétele, amely nemfizetés esetén a bank igényérvényesítését könnyíti meg. Közjegyzői okiratba foglalható azonban nemcsak banki kölcsönügylet, hanem bármely szerződés és kötelezettségvállalás.

Közjegyzői okiratba foglalt kötelezettségvállalás nemcsak pénzkövetelésre vonatkozhat, hanem meghatározott cselekmény elvégzésére is (ingóság kiadása, gyermek átadása), tehát ezek végrehajtása is elrendelhető, és nemcsak belföldi címmel rendelkező adós ellen, mint a fizetési meghagyás.

A követelésnek azonban lejártnak kell lennie, vagyis szükséges hozzá, hogy elteljen a teljesítési határidő vagy felmondják a szerződést, tipikusan nemfizetés miatt. Ha tehát egy adós felmondást kap postán egy közjegyzőtől, az még nem jelenti azt, hogy már végrehajtás folyik ellene, de a jogosult így teszi végrehajthatóvá a követelését.

A tőke egy százaléka

Közjegyzői okirat végrehajtását az okiratot készítő közjegyzőnél kérheti a jogosult, ha a teljesítési határidő eltelt, vagy közjegyzői okirattal igazolja a felmondást és annak adóssal történt közlését. Az eljárás díja pénzkövetelés esetén a tőke egy százaléka, épp annyi, mint bírósági végrehajtásnál az illeték.

Az eljárásban formanyomtatvány kitöltése szükséges, mely a MOKK honlapjáról letölthető, a közjegyző segít a kitöltésében. Minden feltétel fennállása esetén a végrehajtás már a kérelem beadásának napján elrendelhető - húzta alá dr. Reviczky Renáta.