Vágólapra másolva!
A megtévesztő, sértő, nem latin nyelvű cégneveket alapvetően nem engedélyezik a magyar cégbírák, ám a gyakorlatban számos esetben fel van adva számukra a lecke: a kérelmezők fantáziája végtelen, szándékaik pedig nem mindig tisztességesek.
Vágólapra másolva!

A cégnévnek ország területén bejegyzett más cég elnevezésétől egyértelműen különböznie kell, és nem kelthet olyan látszatot, ami különösen a cég tevékenységi körét és a választott cégformát illetően megtévesztő - ez a cégek elnevezésének egyik alapszabálya.

A cégnevekre vonatkozó szabályokat a cégnyilvántartásról, cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló 2006. évi V. törvény határozza meg, illetve további támpontok találhatóak a Polgári Törvénykönyvben, a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról, valamint a védjegyek és a földrajzi árujelzők oltalmáról szóló törvényekben.

A cégnévnek a választott cégforma megnevezését, valamint legalább a vezérszót kell tartalmaznia, utóbbi a cégnévben az első helyen áll. A vezérszó idegen nyelvű kifejezés, rövidítés és mozaik szó is lehet, amelyet latin betűkkel kell feltüntetni. A cégnévben a vezérszón kívül csak magyar szavak szerepelhetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelően. A cégnévben rövidítés csak a cégforma meghatározásánál lehetséges.

Nem lehet megtévesztő

A Fővárosi Bíróság Cégbíróságának kollégiumvezető-helyettese szerint a cégbírák nem engedik már az olyan elnevezéseket, mint például az Expo28, vagy Expo36, mert a tapasztalatok szerint ez megtévesztésre alkalmas. A bírói gyakorlat szerint a szám-, évszám megjelölés nem elegendő a cégek markáns megkülönböztetéséhez.

Kenesei Judit szerint segíthet a cégeknek az, ha igénybe veszik a cégnév-foglalás lehetőségét. A kérelemben legfeljebb öt nevet lehet megjelölni, melyeket egy munkanapon belül megvizsgálnak, miszerint a cégnyilvántartásban - bejegyzett vagy bejegyzés alatt álló - más cég szerepel-e azonos elnevezéssel.

Ha a felsorolt nevek között van olyan név, amelyik bejegyezhető, a cégbíróság azt a cégnevet hatvan napos időtartamra a kérelmező részére lefoglalja, és feltünteti a cégnevek elektronikus nyilvántartásában.

Ez idő alatt a név "védett", ám megszűnik a foglalás akkor, ha a cég bejegyzésére, illetve a cégnév változásának bejegyzésére irányuló kérelem benyújtására hatvan napon belül nem kerül sor.

Idegen nyelv, híres ember

Idegen nyelvű cégnév esetében az annak hiteles fordítását tanúsító iratot is be kell csatolni - természetesen követelmény a latin betű igénybevétele, arab, cirill, héber betűket, netán rovásírást nem fogadnak el.

Ha a cég elnevezésében történelmi személyiség neve szerepel, vagy a cégnévhez másnak jogi érdeke fűződik, akkor a kérelmezőnek be kell szereznie a Magyar Tudományos Akadémia engedélyét, illetőleg a jogosult hozzájárulását.

A szakember rámutatott: jelenleg már nem kötelező a tevékenység cégnévben történő megjelenítése, azaz az olyan olyan megjelölés, mint például a"Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.", elég annyi, hogy Rózsaszín Párduc Betéti Társaság, amelynek rövidítése lehet Rózsaszín Párduc Bt. Nem lehet azonban R. P. Bt., vagyis a vezérszó rövidítésére nincs lehetőség. Amennyiben az R.P. rövidítést is használni akarja a társaság, úgy azt be kell emelnie a teljes cégnévbe.

Nem lehet továbbá több száz Nagy János Kft. a cégjegyzékben, tehát bizonyos esetekben a cégtulajdonos neve nem szerepeltethető a cégnévben, vagy a cégnév megkülönböztetését más módon kell biztosítani. Ami a kis- és nagybetűk kérdését illeti, ennek egységesnek kell lenni, azaz vagy Csempe- és Padlólap-gyártó Kft., vagy CSEMPE- ÉS PADLÓLAP-GYÁRTÓ KFT. lehet a jó megoldás, a nagy betűk esetében azonban az és kötőszó nem lehet kicsi, mikont a Kft. esetében is az összes betű nagy: KFT.

Ráiffájztam

Kenesei Judit rámutatott: nem engedték bejegyezni a kért Ráiffájztam nevet, mert egyértelműen megtévesztésre alkalmas, az egyik nagy magyarországi bank nevére való utalás miatt ugyanis nyílt titok a bejegyzést kérő szándéka, célja. Nem engedik a csúnya, sértő kifejezések bejegyzését sem.

Mód van arra is, ha valaki latin betűvel akar olyan ismertebb, mondjuk orosz szavakat cégnévnek bejegyeztetni, mint a "Drúzsba", "Marózsenoje", amennyiben ismerik a jelentését, ez bejegyeztethető.

"Próbáljuk rugalmasan kezelni a kérelmeket, hiszen számos cég van (csak a fővárosban havonta mintegy tíz-tizenegyezer cégbejegyzési és változásbejegyzési kérelem érkezik), és valóban nem könnyű egyedi, frappáns és még nem létező cégnevet találni" - mutat rá a kollégiumvezető-helyettes. Természetesen maguknak a cégeknek a legfontosabb, hogy olyan nevet válasszanak, amely jól, egyértelműen megkülönbözteti őket más cégektől.