Vágólapra másolva!
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara uniós együttműködés révén azt akarja elérni, hogy az adós külföldön fellelhető vagyonáról sokkal jobb, eredményesebb legyen a kamarák, végrehajtók közti nemzetközi információáramlás, végrehajtás.
Vágólapra másolva!

A végrehajtásokkal alapvetően az a gond, hogy amennyiben az adós nem kíván együttműködni, akad lehetősége vagyona eltüntetésére.

Különösen érvényes mindez nemzetközi, határokon átnyúló ügyekben, hiába van jogerős ítélet egy adott országban, a határon "lezárulhat" az ügy.

Ezért az unió támogatja anyagilag is azt a kezdeményezést, amelyet kilenc ország végrehajtói kamarája indított - tudtuk meg a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara illetékesétől.

A projekt kulcskifejezése az információ, mert éppen a nemzeti törvények sokfélesége akadályozza a végrehajtási jog érvényesülését határokon átnyúló ügyekben.

A két éves EJE projekt célja az ítéletek végrehajtásának javítása Európában, szükséges információkat nyújtva a bírósági határozatok végrehajtásáról az európai állampolgároknak és végrehajtási tisztviselőknek.

Hét nyelven elérhető oldal

A projekt konkrétan egy kommunikációs és információs internetes oldal létrehozásával valósul meg, mely hét nyelven lesz elérhető. Szintén hét nyelven, egy elektronikus névjegyzéket hoznak létre, félévente frissítve, tartalmazva a partnerországok végrehajtóinak elérhetőségeit, nyelvismeretét, illetékességét.

Az oldal végrehajtóknak fenntartott része mind a 27 országra vonatkozóan tartalmaz francia és angol nyelvű e-alfájlokat, magában foglalva olyan információkat, melyek lehetővé teszik, hogy a különböző tagországok végrehajtói a végrehajtásért felelős kollégáikkal eredményesebb együttműködést folytassanak.

Az internetes oldal arra fog szolgálni az elkövetkezendő években, hogy referencia-weboldala legyen azon jogászoknak, vállalkozásoknak, állampolgároknak, akik bírósági határozat végrehajtását kérik egy másik tagországban.

A felület tartalmazni fog könnyen hozzáférhető e-fájlokat, melyeket a partnerek készítenek el, bemutatva, hogyan zajlik a végrehajtás országukban. Az e-fájlok tájékoztatják a vállalkozásokat, jogalanyokat a rendelkezésükre álló, használandó jogi okmányokról, ha egy másik tagországban egy ítéletet végre szeretnének hajtani.

Ilyen például az illetékes végrehajtó hatóság beazonosítása, alkalmazandó eljárás, lehetséges utak, határidők, költségek... Az elektronikus névjegyzék félévente frissítve, tartalmazva az országok végrehajtóinak elérhetőségeit, nyelvismeretét, illetékességét.

Határokon átnyúló együttműködés

A felület lehetővé teszi a jogalanyok tájékoztatását azokról az intézkedésekről, melyeket tenniük kell, ha egy külföldi végrehajtható okiratot szeretnének végrehajtani.

Továbbá, felgyorsítja a transznacionális behajtással kapcsolatos ügyintézést polgári és kereskedelmi ügyekben, valamint a felület válaszokat ad a jogalanyokban felmerülő kérdésekre (illetékes hatóságok külföldön, iratátadás a végrehajtásért felelős illetékes hatóságnak).

A szakemberek várakozásai szerint az e-igazságszolgáltatás területén közös tevékenységek alakulnak ki az informatikai oldalnak köszönhetően.

Arra is számítanak, hogy a végrehajtási jogszabályok fokozottabb ismeretének javítása is sikeres lesz jogalanyok tekintetében, a közösségi rendeletek és a nemzeti jogszabályok alaposabb megismerésén keresztül.

Konkrét szituációban

Job shadowing program keretében a végrehajtók kölcsönösen megismerhetik a külföldi gyakorlatokat. Minden partner két személlyel vesz részt az öt napos job shadwing programban, hogy konkrét szituációban fedezhessék fel a többi partner eljárását és munkáját, javítva ez által a kölcsönös elismerést. A részt vevők beszámolót készítenek a job shadowing programról egy közös formanyomtatványon keresztül, mely később összehasonlító elemzés tárgya lesz.