Csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya

Vágólapra másolva!
Erőteljesen csökkent a 2006. első negyedévi 1,455 milliárd euróhoz képest a folyó fizetési mérleg hiánya: az első negyedévben 1,102 milliárd euró, szezonális hatásoktól megtisztítva 1,105 milliárd euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank pénteken az első becslés alapján.
Vágólapra másolva!

Az adat valamelyest jobb a 1,18 milliárdos elemzői várakozásnál.

Kedvezően, a külső egyensúly javuló tendenciájának folytatódásaként értékelték az első negyedévi folyó fizetési mérleg adatokat az MTI által megkérdezett elemzők és kutatók pénteken, éves prognózisuk azonban meglehetősen távol áll egymástól.

Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese szerint a folyó fizetési mérleg csökkenő hiánya a magyar gazdaság kedvező külgazdasági teljesítményét jelzi. Kiemelte az áruk és szolgáltatások kereskedelmének pozitív egyenlegét, és említést tett a külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség javulásáról is.

Ennek alapján a GKI a folyó fizetési mérleg jelentős javulását várja az év egészében 2006-hoz képest. Prognózisuk szerint a hiány 3 milliárd euró körül alakul, azaz a GDP 3 százaléka alatt lesz.

Karsai Gábor a kevésbé örvendetes elemek közé sorolta a finanszírozás alakulását. Emlékeztetett rá, hogy a nem adóssággeneráló finanszírozás többlete egy éve még több mint 1,2 milliárd euró volt, az idén az első negyedévben azonban 61 millió euró hiány keletkezett. Ennek egy része a Magyarországra beáramló tőke csökkenő mértékének tudható be, ami jelzi a gazdaság tőkevonzó képességének problémáit. Ezt már a korábban közölt beruházási adatok is jelezték - tette hozzá. Ugyanakkor Karsai Gábor szerint reménykeltő, hogy az elmúlt időszakban több társaság is jelentős méretű beruházást jelentett be, ami azt jelezheti, hogy a gazdaság túljutott a beruházási mélyponton.

Karsai Gábor arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországról külföldre irányuló tőkeexport meglétével és növekedésével is számolni kell a jövőben. Ez ugyan rontja a finanszírozási oldalt, de normális és egészséges folyamat - fűzte hozzá.

A folyó fizetési mérleg hiánya az Erste Bank prognózisa szerint az év végére a 4 milliárd eurót is meghaladja - mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője, aki túlságosan optimistának tartja meg a Pénzügyminisztérium 4 milliárd euró alatti előrejelzését.

Az OTP Bank továbbra is 4,9 milliárd eurós deficittel számol - mondta Tardos Gergely. Az elemző az első negyedévi adatokat kedvezőnek ítéli a külső finanszírozási igény csökkenése okán, megjegyezve, hogy ugyanakkor az államháztartás devizában fennálló adóssága 400 millió euróval nőtt.

Az MNB egyben felülvizsgálta a 2006. III. és IV. negyedévi adatokat. A revíziót követően a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly 5,183 milliárd eurót tett ki, szemben az előzetesen közölt 5,197 milliárd euróval.

Az idén az I. negyedévben a külfölddel szemben fennálló finanszírozási igény (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes hiánya) irányzata továbbra is csökkenő, 1,048 milliárd eurót, a szezonális hatások kiszűrésével 985 millió eurót tett ki, ami a GDP 4 százaléka.

A pénzügyi mérleg egyenlegeként adódó, úgynevezett alulról számított külső finanszírozási igény az I. negyedévben 1,552 milliárd euró, szezonálisan kiigazítva 1,469 milliárd euró, a GDP 6 százaléka.

A folyó fizetési mérleg hiánya az első negyedévben alig változott az előző negyedévhez képest, a reálgazdasági tranzakciókban és a jövedelmekben sem következett be nagyobb mértékű változás. A reálgazdasági folyamatok közül az áruforgalom egyenlege a szezonális hatásoktól megtisztítva továbbra is pozitív, 117 millió euró, a kiigazítatlan érték 128 millió euró volt, míg a szolgáltatások többlete a szezonális hatásoktól megtisztítottan 269 millió euró volt, a kiigazítatlan adat 140 millió euró.

Az áruforgalomban az export és az import egyaránt dinamikusan növekedett az első negyedévében, szezonális hatások nélkül mindkettő meghaladta a 16 milliárd eurót.

A jövedelem és transzfermérleg összetevői közül a kamatjövedelmek szezonálisan kiigazított hiánya 473 millió euró volt, a nem adósság típusú jövedelmeken keletkezett hiány pedig 1,122 milliárd eurót tett ki. A tendencia itt sem változott az első negyedévben, mindkét jövedelemtípusnál a hiány kismértékű, egyenletes bővülése figyelhető meg, az újrabefektetett jövedelmek folyamatosan növekvő nagysága, illetve a növekvő kamatkiadások következtében.

A folyó transzferek egyenlege szezonálisan igazítva 2007. I. negyedévben 90 millió euró bevételi többletet mutatott. Az EU-val kapcsolatos, első negyedéves tranzakciókat tekintve, a folyó transzferek egyenlege 70 millió euró, míg a tőketranszferként elszámolt tranzakcióké 93 millió euró bevételi többletet mutatott. Összességében tehát az első negyedévben közel 163 millió euró bevételi többlet keletkezett.

Az első három hónapban a nem adóssággeneráló finanszírozás formájában a tőkemozgások egyenlege 61 millió euró kiáramlást mutatott. Ez a magyar befektetők részesedés formájában megvalósuló külföldre irányuló közvetlen tőkebefektetésének értéke, 360 millió euró és az újrabefektetett jövedelmek 178 millió eurós értéke, valamint a külföldi befektetők részesedés formájában megvalósuló 442 millió eurós tőkebefektetése, és az 576 millió eurós újrabefektetett jövedelem eredményeként alakult ki.

A tulajdonviszonyt megtestesítő portfólióbefektetéseknél jelentkező nettó forgalom 541 millió euró forráskiáramlást mutatott.