Kóka segít az üvegbeton feltalálójának

Vágólapra másolva!
Mégsem hagyják bajban a magyar feltalálót. Losonczi Áron egyetemistának segítséget ígért a gazdasági tárca, ezért találkozóra hívták. Így megmenekülhet az általa készített magyar üvegbeton, amelynek hasonló változatát dobta piacra nemrégiben a német HeidelbergCement.
Vágólapra másolva!

Még nem lélegezhet fel teljesen Losonczi Áron egyetemista, de legalább nem egyedül kell hadakoznia találmányáért. A Litracon nevű üvegbeton feltalálója abban bízik, hogy Kóka János segítségével sikerül végre visszaszerezni találmányát - írja a Népszabadság.

Az egyetemista egyébként még hónapokkal ezelőtt indított találmányára iparjogvédelmi eljárást az Európai Szabadalmi Hivatalnál, de a német HeidelbergCement beelőzte. A papírok ugyanis még nem érkeztek meg, de már egy hasonló anyaggal jelentek meg a piacon.

A cég nyolc hónapig tárgyalásokat folytatott Losonczival a találmány licencbe vételéről, esetleges közös gyártásról, és ez alatt a társaság szakemberei megismerhették a gyártást. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) most találkozót kért a magyar feltalálótól, hogy segítsen.

A német HeidelbergCement egyébként az általa kínált "üvegbetont" Lucconnak hívja, amely ugyancsak hasonlít a Losonczi által használt és védjegyként bejelentett Litracon elnevezéshez. Az eddigi megrendelőik között olyanokat neveznek meg, mint az Audi vagy a szórakoztató-elektronikai eszközöket gyártó Bang&Olufsen. Ráadásul a beharangozóban az ötödik elemként emlegetik a saját üvegbetonjukat - írja a Népszabadság.