A Vodafone már szerdától csökkent

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-jétől az új, EU által maximált percdíjakkal telefonálhatnak külföldön a Vodafone ügyfelei. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a másik két mobilszolgáltatót is sürgeti a mielőbbi átállásra.
Vágólapra másolva!

A Pannon és a T-Mobile után kedden a Vodafone is nyilvánosságra hozta új, csökkentett és egységes uniós roamingdíjait. Tarifái fillérre megegyeznek a riválisokéival - hívásindítás 144, hívásfogadás 70,80 forintért percenként -, de a másik két mobilszolgáltatóval ellentétben már augusztus 1-jétől életbe lépteti őket.

A múlt héten a Pannon és a T-Mobile egyaránt azt jelentette be, hogy augusztus 29-től vezeti be az EU-rendelet által előírt csökkentett tarifákat. Noha ez az időpont is egy hónappal korábbi a szeptember végi határidőnél, egyes politikusok kifogásolják, hogy a két cég kivárja a nyár végét.

Hétfőn Hegyi Gyula szocialista EP-képviselő adott ki közleményt, "sajnálatosnak és felháborítónak" nevezve, hogy a társaságok a nyár végére tolták ki a csökkentést. Egyúttal felszólította a társaságokat, hogy legalább az augusztus 20-i hosszú hétvégére álljanak át az új rendszerre.

"Továbbra is azt várom a magyarországi mobilszolgáltatóktól, hogy ne húzzák az időt, és az ügyfelek érdekében haladéktalanul térjenek át az új, olcsóbb eurotarifákra - jelentette ki Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden az MTI-nek.

"Felkértem a hírközlési hatóságot, hogy ellenőrizze, a szolgáltatók az olcsóbb külföldi telefonálásból fakadó esetleges profitkiesésüket ne építsék be a belföldi percdíjak költségeibe" - mondta Kóka János, hozzátéve: "bízom abban, hogy az egyik mobilszolgáltató keddi bejelentése is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar mobilos ügyfelek minél előbb élvezhessék a jelenleginél 50-60 százalékkal olcsóbb külföldi barangolás percdíjait".

Kóka János véleménye szerint hamarosan a külföldi mobiltelefonálás piacán is beindulhat a verseny, akár úgy, hogy a társaságok különböző roamingcsomagokat alakítanak ki. A gazdasági miniszter ismét arra hívta fel a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnökét, hogy folyamatosan ellenőrizze a cégek tarifaképzését, és ha szükséges, szigorúan szankcionáljon.