Az útépítő cégek megtagadják a fizetést

Vágólapra másolva!
A napokban megbüntetett útépítő cégek úgy látják, hogy egyszer már fizettek büntetést a kartellvád miatt, ezért még egyszer nem fognak. Nem értenek egyet ugyanis a Fővárosi Ítélőtábla kartellügyben hozott döntésével. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. csak akkor nem zárja ki a megbüntetett cégeket a további közbeszerzésből, ha fizetnek.
Vágólapra másolva!

Horváth Gergely, a Betonút Zrt. vezérigazgatója szerint ugyanezért a bünért már több mint kétmilliárd forint versenybírságot fizettek, és így a kártérítési igény jogalap nélküli. Másrészt az elmúlt két évben éles verseny alakult ki, és ezt döntené romba a további szankció - írja a Világgazdaág.

A Strabag Zrt. szerint egyre több jogi szakvélemény alkotmánysértőnek tartja, hogy ugyanazért a cselekedetért háromszor büntethetnek. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. nem kívánja kizárni a közbeszerzésekből az elmarasztalt cégeket, viszont nem mond le a kártérítési igényről.

Mint ahogy az [origo] is beszámolt róla, a napokban jogerősen pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az autópálya-építő kartell ügyében.

A GVH közleménye szerint a Fővárosi Ítélőtábla 2007. augusztus 29-én helybenhagyta a Fővárosi Bíróság által 2006-ban hozott ítéletet, egyben a felperesek keresetét elutasította.

A GVH korábban megállapította, hogy a Nemzeti Autópálya Rt. (NA Rt.) által 2002 júliusában, illetve augusztusában kiírt közbeszerzési pályázatokon részt vevő vállalkozások - a Betonút Rt., a DEBMÚT Rt., az EGÚT Rt., a Hídépítő Rt. és a Strabag Rt. - versenytörvénybe ütköző megállapodást kötöttek. Egymás között előzetesen megállapodtak abban, hogy melyik cég, melyik autópálya szakasz kivitelezését szerzi meg.

Esetenként abban is megegyeztek, hogy a nyertesek alvállalkozóként vonják be a többieket az összesen 59,91 kilométeres, bruttó 160 milliárd forintos építkezésbe. Az áregyeztetésben és a piacfelosztásban megnyilvánuló akarategyezség az eredménytelenné nyilvánítás után fennmaradt a megismételt pályázaton is.

Az öt vállalkozásra a GVH által kiszabott bírság teljes összege 7,043 milliárd forint volt, amelyet a jogsértő vállalkozások befizettek.