Tovább drágul a tej

Vágólapra másolva!
Félidejénél tart a hazai tejáremelés: az őszi második drágulást már csak kevéssé fékezheti az olcsó import, mert egész Európában drágul a tej. Augusztusban 5-7 százalékkal emelkedett a tejtermékek ára, s az aszály miatt még az idén további 10-15 százalékos drágulásra lehet számítani.
Vágólapra másolva!

Bár egyre drágább a takarmányozás, a tehenészek többnyire nem panaszkodnak, mert az eddig telítettnek mondott hazai tejpiacon verseny kezdődött az olasz, a német, a holland és a magyar felvásárlók között - írja a Népszabadság. A hazai, literenként 67 forintos átlagos felvásárlási árral szemben most akár 85 forintot is ígérnek a tejért, és az ár még tovább emelkedik.

A kereslet növekedésének hátterében az ázsiai tejfogyasztás meglódulása áll. Mélykúti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kínai, indiai tejfogyasztás meglódulása miatt hónapok alatt eltűntek az új-zélandi, ausztráliai, európai vaj- és tejporhegyek. Ez a nagy tejtermékgyártók számára azt jelentette, hogy megszűnt a korábbi - literenként 50 forint körüli termelői árral számolható - olcsó alapanyag.

Ezt a hatást erősítette, hogy az Európai Unió régebbi tagállamaiban már érezteti hatását a farmtámogatás. (Ez a rendszer Magyarországon 2009-től indul.) Ebben a formában a támogatás elválik a termeléstől, ezért az 50-100 tehenet tartó olasz és bajor gazdák egy része hamar megszabadult állataitól, és ezzel a mindennapi nyűgtől, hiszen az állatok nélkül is megkapja a dotációt. A tej viszont hiányzik. A külföldi tejüzemek így találtak a magyar gazdákra.

A termelőket egyre több felvásárló látogatja meg a lap információi szerint, akik jutalék fejében készpénzért próbálnak külföldi megbízóiknak egy-két kamionnyi tejet szerezni. Észak-Olaszországban ugyanis a tejhiány miatt a kisebb sajtüzemek már leállnak. Miközben a hazai cégek még 70 forintot sem fizetnek egy liter tejért, Olaszországban már 100-110, Németországban pedig, a tejhiány miatt megszorult üzemek már 125 forintot is megadnak.