Magasabb inflációval számol a PM

Vágólapra másolva!
A GDP az idén a korábban várttal azonos mértékben 2,2 százalékkal, jövőre a prognosztizált 2,6 százaléknál kissé gyorsabban, 2,8 százalékkal nő, ugyanakkor az infláció nagyobb lesz a vártnál - jelentette be Veres János pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárca megemelte inflációs prognózisát: 2007-ben 7,5 százalékos fogyasztói áremelkedést vár a korábbi 7 százalékkal szemben, 2008-ra az új prognózis 4,5 százalék szemben a korábbi 3,5 százalékkal - közölte a miniszter.

Az államháztartás GDP-arányos hiánya (ESA'95) az idén, a már korábban jelzettel azonosan 6,4 százalék, jövőre a prognosztizált 4,3 százalékkal szemben 4,1 százalék lesz.

Szeptemberre 200,1 milliárd forint, az év egészére 1529,4 milliárd forint pénzforgalmi hiányt vár - önkormányzatok nélkül - PM, ami a GDP 6 százalékával egyenlő - közölte a pénzügyminiszter. Augusztusban az államháztartás 69,1 milliárd forintos deficittel zárt, ami kevesebb a tárca által várt 87,5 milliárdos összegnél. Veres János elmondta azt is, hogy a központi költségvetés 104,9 milliárd forintos deficitjét mérsékelte a tb-alapok 32,2 milliárd forintos, valamint az állami pénzalapok 3,6 milliárd forintos többlete.

A vártnál kisebb hiány annak köszönhető, hogy a tervezettnél kevesebb kiadást, elsősorban fogyasztói árkiegészítést teljesített a költségvetés, és a központi költségvetési szervek kiadásai is 10 milliárd forinttal elmaradtak a várttól. Az első nyolc hónapban az államháztartás 982,3 milliárd forint deficitet halmozott fel, ami némileg kisebb a tárca prognózisában szereplő 1000,6 milliárdos hiánynál.

Veres János bejelentette, hogy szeptemberre 200,1 milliárd forintos hiányt tervez a PM, ami az első kilenc hónapra 1182,4 milliárdot jelent, ez a GDP 4,6 százalékával egyenlő. A 2007. évi, korábban közölt 1529,4 milliárd forint összegű - önkormányzatok nélkül - államháztartási deficit prognózis érvényben marad, ez a GDP 6 százaléka - közölte a pénzügyminiszter.

Bár az éves államháztartási hiányra vonatkozó új előrejelzés összege nem változott, mind a bevételi oldalon, mind a kiadási oldalon többletekkel számol a PM. A korábban prognosztizáltnál 186 milliárd forinttal több bevétellel, illetve 179 milliárd forinttal több kiadással tervez a tárca.

A többletbevételek közül a gazdálkodó szervezetek befizetései 15 milliárd forintot, a fogyasztáshoz kapcsolt adók 68 milliárdot, a személyi jövedelemadó 10 milliárdot, a tb-alapok és az elkülönített állami pénzalapok 93 milliárdot jelentenek.

A többletkiadások közül 60 milliárd forintot jelent a MÁV többlet támogatása, 30 milliárdot a központi egyensúlyi tartalék visszapótlása (ami az elvárt adó kiesése miatt szükséges), 40 milliárdot a kockázati tartalék növelése, a magasabb infláció, illetve bérkiáramlás miatt 34 milliárdot a nyugdíjkiadás többlete és a várható parlamenti döntés nyomán 15 milliárdot a többlet gyógyító-megelőző kiadás.

"Az elkezdett konszolidáció eredményes volt, az elmúlt másfél év során a költségvetés stabillá és kiszámíthatóbbá vált, és reális esély van arra, hogy 2009-ben befejeződjön a Magyarországgal szemben indított túlzott deficiteljárás, mivel a GDP arányos hiány eléri a szükséges 3 százalékot" - összegezte a költségvetési folyamatokat Veres János.