Alig javult a korrupciós helyzet

Vágólapra másolva!
A politikai elit nem elég elkötelezett a korrupció elleni harcban, hiszen a pártok nem tudnak a pártfinanszírozás szigorúbb szabályozásáról megállapodni - jelentette ki Alexa Noémi, a Transparency International (TI) Magyarország ügyvezetője. Amennyiben idén nem születik egyezség, félő, hogy a következő választási kampányok is elszámolhatatlanok lesznek.
Vágólapra másolva!

Korrupcióügyben a két fő érzékeny pont egyike a pártfinanszírozás, a másik a közbeszerzések ügye - olvasható a Napi Gazdaságban. A TI megítélése szerint a közbeszerzéseknél olyan szabályozásra és gyakorlatra van szükség, amely biztosítja, hogy a közpénzek útja a végső felhasználásig követhető legyen.

A tervek szerint a TI decemberre készíti el a magyarországi korrupció első átfogó helyzetelemzését, amely tizenhat szektor állapotát veszi górcső alá. Erre azért van szükség, mert jelenleg nincs olyan aktuális analízis, amelyre korrupcióellenes stratégiát lehetne alapozni.

A szervezet idei érzékelési indexe alapján Magyarország ugyan a régiós átlagnál kevésbé korrupt, ráadásul a 2004-ben csatlakozott új uniós tagállamok közül csupán Szlovéniát és Észtországot találták "tisztábbnak" a felmérés készítői, ám a szakértők megítélése szerint összességében komolyak a korrupciós problémák Magyarországon.

Emellett a magyar érték jelentősen elmarad a nyugat-európai országok átlagától is. Látszólag van némi javulás, mivel a tavalyi 5,2 pontos érték után az idei 0,1 ponttal jobb lett, ám a változás gyakorlatilag belül marad a hibahatáron. Így Magyarország a 2007-es, 180 országot számba vevő listán a maga 5,3 pontjával a 39-40. helyen áll, Ciprussal együtt, míg tavaly a 41. helyen végzett.

A korrupció ellen csak széles körű társadalmi összefogással lehet fellépni, ezért a politikai elit és a kormányzati oldal mellett az üzleti szféra és a civil szektor támogatására is számít a TI - mondta Alexa. Az állam részéről mindenképpen szükség van a rendőrségi, bírósági és ügyészi munka hatékonyabbá tételére, valamint a jogszabályok következetes alkalmazására.