Indul a kötelező-háború

Vágólapra másolva!
Komoly árverseny várható a kötelező biztosításoknál idén, is főleg, hogy új szereplővel bővül a piac. Érdemes lesz tehát átböngészni az ajánlatokat, hiszen a váltással tavaly átlagosan évi 20 ezer forintot lehetett spórolni, s feltehetően idén tovább csökkennek az átlagos díjak. Ezzel a lehetőséggel azonban még mindig kevesen éltek.
Vágólapra másolva!

Várhatóan ebben az évben sem áll meg az átlagos díjak mérséklődése, hiszen növekszik a kínálat - mondta az [origo]-nak Rácz István, a biztosítás.hu ügyvezető igazgatója. Az éves átlagos díj mértéke az elmúlt három év alatt 45 ezerről 37 800 forintra csökkent. Rácz szerint e trend várhatóan idén is fennmarad, hiszen a tavalyi 12 biztosító, illetve egyesület száma az idén 14-re nő. Az átlagos díjakat figyelembe véve pedig a váltással évi 20 ezer forint megtakarítása nagyon jó aránynak mondható.

A múlt évben 480-550 (ennél pontosabb számot nem lehet tudni a biztosítók eltérő adatai miatt) ezer autós váltott kötelező biztosítást, 25-30 százalékuk az innterneten kötött új szerződést. Magyarországon mintegy 4 millió gépkocsi van, így a számokból is kiolvasható, hogy még mindig kevesen váltottak, s nagyon sokan ülnek a régi, valószínűleg drága kötelezőben - mondta az.

Ennek Rácz szerint az az oka, hogy sokan gondolják úgy, hogyha már 5 éve hűséges ügyfelei egy biztosítónak, akkor a bonuszaik eredményeként biztosan nem kaphatnak annál kedvezőbb ajánlatot. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja, az új belépők ugyanis olyan kedvező tarifákkal akarnak piacot szerezni, amit a nagyobb biztosítók teljes ügyfélkörüknek biztosan nem adhatnak meg. Ezért sokszor kétféle díjazást alkalmaznak a biztosítók: egyet a régi ügyfelek, egyet pedig az új belépők számára, így az az eset is elképzelhető, hogy megéri felmondani a régi szerződést, és ugyanannál a biztosítónál újat kötni.

Az egyszem új szereplő is megmozgat(hat)ja a piacot

Egy új szereplő jelenik meg a piacon, illetve idén a tavaly kitiltott TIR is visszaszállhat a versenybe. Az új szereplő a Genertel Biztosító Zrt. lesz, amely 100 százalékban a Generali biztosítóé.

Rácz szerint az új szereplő megjelenése biztosan megmozgatja a piacot, ezért érdemes lesz mindenkinek újra átböngészni az ajánlatokat. Az ügyvezető szerint 100 régi ügyfélből 90 szinte biztosan talál jobb ajánlatot jelenlegi szerződésénél.

Kedvezménydzsungel

A tarifa kedvezmények dzsungele miatt egyébként az ajánlatok minden évben annyira bonyolultra sikerednek, hogy csupán a hirdetés alapján nehéz eldönteni, melyik ajánlattal lehet jobban járni.

Ez várhatóan idén sem lesz másképpen. A kiválasztás során az internettel rendelkezők előnyben vannak, hiszen az [origo] mellett sok helyen találhatnak majd kalkulációs programokat, ahol az adatok megadásával a rendszer rögtön megmutatja, hogy melyik megoldás a jó számukra, és mennyit spórolhatnak ezzel. Ezek a programok egyébként az elmúlt évek tapasztalatai alapján már egy-két nappal a hirdetések megjelenése után - így november első napjaira - lesznek működőképesek.

Három dátumot érdemes megjegyezni

A kötelező biztosítás váltása olyan lehetőség az ügyfelek számára, amit évente egyszer tehetnek meg. Ezzel kapcsolatban három dátumot érdemes megjegyezni. Először október végéig a biztosítóknak kötelező nyilvánosságra hozni a jövő évi díjszabásukat, az új és a régi ügyfelekre is. Azoknak, akik úgy döntenek, hogy váltani akarnak, december 1-ig fel kell monaniuk régi biztosításukat, tévhit azonban, hogy addig meg is kell kötni az újat. Erre ugyanis a törvény december 31-ig ad lehetőséget.

A tavalyi évtől egyébként az új ügyfeleknek nem kötelező postai úton megbízást adni, elég lesz egy faxot küldeni, és ez alapján az alkuszcég, vagy a biztosító mindent elintéz.

Újabb változások lesznek

Az idei évtől is életbe lép jó néhány változás, amelyek közül néhányat mindenképpen érdemes tudni mindenkinek. Talán az egyik legfontosabb, hogy aki nem adja le időben kártörténeti leírását az új biztosítójának, legfeljebb A0 kategóriába sorolható vissza, a korábbi Malus 4 helyett. Ráadásul a kártörténeti igazolást már a biztosítóknak kell rendezni egymással.

Változik a kártörténeti időszak elszámolása is. Eddig ugyanis egy fél évvel eltolták a naptári évhez képest az időpontot, a júliustól júniusig tartó időszámításban viszont előfordulhatott, hogy két biztosítótól is be kellett szerezni a bonusz megállapításához szükséges papírt. Mostantól viszont januártól decemberig tart majd a kártörténet, ami megegyezik a szerződési időszakkal.