A GKM szerint értelmetlen volt a mai sztrájk

Vágólapra másolva!
A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a 2007. július 22-i Megállapodásnak megfelelően folytatja az egyeztetést a Mozdonyvezetők Szakszervezetével (MOSZ) a jogszabály-előkészítés során. A MOSZ a mai fórumon is elmondhatja véleményét a menetrendi ügyekről. A tárca meggyőződése, hogy az utasok érdekeit a konstruktív együttműködés, a folyamatos szakmai egyeztetés szolgálja leginkább és nem a maihoz hasonló sztrájkok.
Vágólapra másolva!

A GKM és a MOSZ 2007. július 22-én kötött megállapodást a vasúti közlekedés biztonságának javítása, a mozdonyvezetők munkavégzését érintő egyes rendeletek módosítása vagy kiadása kapcsán. A GKM a Megállapodás mellékletében egyeztetett jogalkotási ütemtervvel összhangban folyamatos és előrehaladott jogszabály előkészítő munkát végez áll a minisztérium közleményében.

Az egyes vasúti munkaköröket betöltő szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályairól szóló GKM rendelet, valamint a meghatározott vasúti munkaköröket betöltő munkavállalókkal szemben támasztott egészségügyi követelményeket és az egészségügyi vizsgálat rendjét meghatározó Kormányrendelet normaszövege szakmai egyeztetés alatt áll. A rendeletek tervezetére a GKM várja a MOSZ észrevételeit is. Bár a jogalkotási folyamat üteme egyes területeken annak összetettsége miatt késett, a tárca valamennyi javaslatát szakmai véleményezésre elegendő időt hagyva küldte meg a szakszervezeteknek.

A GKM kiemelt stratégiai célkitűzése a vasúti közlekedésbiztonság javítása. Ennek érdekében a minisztérium - a Megállapodással összhangban - elrendelte a vasúti közlekedésbiztonsági ellenőrzések fokozását. A 2007. augusztusi ellenőrzés elérte célját, több mint 30 kisebb szabálytalanság, hiányosságot tártak fel, és azok felszámolására a Nemzeti Közlekedési Hatóság megtette a szükséges intézkedéseket - áll a közleményben.