Beterjesztették a közpénzügyi törvényjavaslatot

Vágólapra másolva!
A kormány beterjesztette a közpénzügyi törvényjavaslatot. A miniszterelnök szerint a tervezet a kabinet reformprogramjának egyik legfontosabb eleme. A Fidesz nem ért egyet a javaslatcsomaggal - az ellenzéki párt szerint kellett volna még néhány hetet vagy hónapot várni arra, hogy a kérdésről megszülessék az ötpárti megállapodás.
Vágólapra másolva!

A kormány beterjesztette az Országgyűlésnek a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló törvényjavaslatot - jelentette be a Gyurcsány Ferenc vasárnap. A javaslat lényege, hogy a jelenlegi igényeket nem elégíthetjük ki a jövő generációi, azaz gyerekeink, unokáink rovására - mondta a miniszterelnök. Világos, egyértelmű, szigorú és intézményes szabályoknak kell garantálniuk a költségvetés hosszú távú fenntarthatóságát, egyensúlyát.

A szándék megvalósításának érdekében erős intézményi garanciára is szükség van, ezért felállítják majd a költségvetési hivatalt, amely a számvevőszékhez hasonlóan független és pártsemleges lesz, az Országgyűlés alá tartozik, egyszemélyi felelősségre épül, elnökét kétharmados többséggel az Országgyűlés választja meg - ismertette a koncepciót a kormányfő. Bár ennek a törvénycsomagnak nincs közvetlen hatása a polgárok mindennapi életére, mégis a kormány reformprogramjának egyik legfontosabb eleme, az egészségügy, az oktatás és az államigazgatás átalakításával egyenrangú - közölte Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök elmondta: noha a közpénzügyek új szabályozása a kormány programja, és a törvénytervezetet a kormány nyújtja be, a tervezet a parlamenti pártokkal szoros együttműködésben készült, figyelembe véve a kétharmados szabályozást igénylő részeket.

A Fidesz szerint nincs megegyezés abban, hogy a kormány a költségvetési felelősségről és a költségvetési hivatal felállításáról szóló javaslatcsomagot ilyen szövegezéssel, ilyen tartalommal és most nyújtsa be az Országgyűlésnek. Tállai András közölte, hogy a hónapok óta zajló ötpárti egyeztetéseken Fidesz egyetértett az alkotmánymódosítással, az új közpénzügyi törvény megalkotásával, egy új hivatal felállításával és azzal is, hogy bizonyos eljárási szabályokat a költségvetés elfogadása kapcsán módosítsanak. Ám szerintük kellett volna még néhány hetet vagy hónapot várni arra, hogy minderről megszülessék az ötpárti megállapodás.