Az OECD szerint szigorítani kell a nyugdíjrendszert

Vágólapra másolva!
Az OECD főtitkára arra buzdítja a magyarországi pártokat, hogy erősítsék meg a gazdasági reformok végigvitelének szükségességét. Angel Gurría felhívta a figyelmet a nyugdíjrendszer mielőbbi szigorításának szükségességére is, mondván, az hamarosan "időzített bombává" válhat.
Vágólapra másolva!

A reformok sikeres végrehajtásához konszenzusra van szükség, és arra, hogy a politikai pártok, a munkavállalói és munkaadói szervezetek világosan lássák a reformok elmaradásának következményeit, illetve a végrehajtásukkal elérhető pozitív hatásokat - mondta Angel Gurría, az OECD főtitkára az MTI-nek adott interjújában.

A kétnapos magyarországi látogatása során folytatott tárgyalások alapján a főtitkár úgy látja, hogy a konszenzus megvan Magyarországon a reformok szükségességével kapcsolatban. "Most arra van szükség, hogy a politikai pártok, a munkavállalói és munkaadói szervezetek világosan fejezzék ki a reformok támogatását" - hangsúlyozta.

Szavai szerint a politikai pártoknak lehet különböző véleményük a reformok irányáról, de ha a változtatás szükségességéről teljes az egyetértés, és ezt az üzenetet világosan közvetíteni is tudják, a lakosságon túl az üzleti szféra, a külföldi befektetők és a pénzpiacok is megértik azt.

Angel Gurría szerint Magyarországnak is, a többi OECD-tagországhoz hasonlóan, szembe kell néznie a nyugdíjreform szükségességével is. Úgy vélte, a reform elmaradása óriási nyomást gyakorol az államháztartásra. A társadalom idősödik és csökken a népesség, ennek következtében drágulnak az egészségügyi szolgáltatások és a nyugdíjasokkal összefüggő kiadások. A főtitkár szerint ez a probléma egyre nagyobb lesz, de ennek nem szabad "időzített bombává" válnia, ami a közeljövőben nem, de 20-25 év múlva robban.

Angel Gurría leszögezte: Magyarországon sem fenntartható ez a nyugdíjrendszer, a változásokat már most véghez kell vinni. Hozzátette: a konszenzus ehhez is szükséges, egységes cél, alapos, tényeken alapuló diagnózis szükséges. Azt viszont be kell látni, hogy nincs túl sok választási lehetőség - jegyezte meg.

Véleménye szerint a nyugdíjkorhatárt ki kell terjeszteni, és bezárni azokat a kapukat, amelyek lehetővé teszik a nagyon korai nyugdíjat. Ha az emberek jó minőségű életet tudnak élni, tovább lehet őket a munkában tartani. Magyarországon sok a még aktív kereső korú, de már nem dolgozó, például a korkedvezményes nyugdíjas - mondta.

Az OECD főtitkára csütörtökön és pénteken tárgyalt a magyar fővárosban. Tárgyalt Sólyom László köztársasági elnökkel és Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Megbeszélést folytatott Kiss Péter kancelláriaminiszterrel, Király Júliával, a jegybank alelnökével, Göncz Kinga külügyminiszterrel, az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói és a munkavállalói oldalaiban résztvevő szervezetek képviselőivel és a politikai pártok vezető személyiségeivel.