Vasútépítő kartellre gyanakszik a GVH

Vágólapra másolva!
Kartell gyanújával indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 12 építő cég ellen. A hivatal feltételezi, hogy a vállalkozások közbeszerzési eljárások során megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.
Vágólapra másolva!

A hivatal november 20-án előzetes értesítés nélkül helyszíni szemlét tartott több társaságnál, ennek alapján úgy vélték: alaposan feltételezhető, hogy a vállalkozások 2006-2007-ben a MÁV és a Nemzeti Autópálya Zrt., valamint jogutódja, a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt. által a magyarországi vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárások során előzetesen megállapodtak a várható győztes személyéről, valamint a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról.

A GVH így eljárást indított a Vegyépszer Építő és Szerelő Zrt., a Strabag Zrt., a Szentesi Vasútépítő Kft., a Swietelsky-Mávépcell Vasútépítő Kft., a Hídépítő Zrt., a Hídépítő Speciál Vízi és Robbantási Munkák Kft., a Wiebe Hungaria Vasútépítő Kft., a Hochtief Construction AG., a Középszolg Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Gránit Hungária Építőipari és Szolgáltató Kft., a Resonator Vállalkozási és Kereskedelmi Kft. és a Kelet-Út Építőipari, Beruházó és Szállítmányozó Kft. ellen.

A feltételezett megállapodások a szerepek elosztásán túl a GVH szerint valószínűleg azt eredményezték, hogy a vállalkozások nyertes pályázataikban a korábbi hasonló munkák átlagárait jelentősen meghaladó egységárakat alkalmazhattak.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása ugyanakkor nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették - jegyzi meg a GVH.

Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint az eljárásokra biztosított idő 180 nap, ez azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal ugyanekkora időtartammal meghosszabbítható.