Ugrik a lakáshitel adókedvezménye - de nem mindekinek

Vágólapra másolva!
Legkorábban  az egyéni vállalkozók - akik február 15-ig kötelesek számot adni 2007-es jövedelmükről - szembesülnek azzal, hogy az igénybe vehető szja-kedvezmények alaposan megcsappantak. Tavaly január elsejével a lakáshitel adókedvezménye is megszűnt, aki azonban ekkor már elkezdte a hiteltörlesztést, a korábbi feltételekkel érvényesítheti az adókedvezményt.
Vágólapra másolva!

Az APEH tájékoztatója szerint a 2006. december 31-ig érvényben volt rendelkezés értelmében a kedvezményt a törlesztés megkezdésének évében és az azt követő négy adóévben lehet érvényesíteni. Tehát akik most még jogosultak kedvezményre, utoljára a 2010. évi bevallásukban csökkenthetik ezen a címen az adójukat. A lakáscélra felvett hitel törlesztésébe beletartozik a tőketörlesztés (az előtörlesztést is ideértve), a kamatfizetés, a kezelési költség és a hitelfolyósítási díj. Ezért amennyiben az adós 2007. január 1-je előtt kamatot, kezelési költséget, hitelfolyósítási díjat fizetett, az adókedvezmény továbbra is jár neki, függetlenül attól, hogy 2007. január 1-ig megkezdődött-e a tőke törlesztése.

Néhányan azonban még ennél is kivételezettebb helyzetben vannak, azaz 2010 után is érvényesíthetik a kedvezményt. Ebbe a körbe tartoznak azok, akik megelőlegző kölcsönt vettek fel, valamint akik sem szocpolra, sem megelőlegző kölcsönre nem voltak jogosultak, de lakáshitelt vettek fel 2006. december 31-ig és van családi pótlékra jogosult gyermekük.

Megelőlegző kölcsön

Megelőlegező kölcsönt gyermektelen vagy egygyermekes fiatal házaspár - azaz olyan házaspár, ahol a házastársak egyike sem töltötte be a 40. életévét - kérhetett a jövőben megszületendő gyermek(ek)re tekintettel. A megelőlegező kölcsönt csak új lakás felépítésére, vásárlására lehetett igénybe venni (családi ház és ikerház tetőterében épített, vásárolt lakásra nem). A kölcsön sajátossága, hogy az adósoknak a gyermekvállalási határidő eredménytelen letelte után kell megkezdeniük a törlesztést.

Ha a kölcsön egésze megelőlegező kölcsön volt, a törlesztési kedvezmény érvényesíthetősége akkor vetődik fel, ha a vállalt gyermek nem született meg vagy az adósok elváltak, a gyermek születése előtt és a kölcsön törlesztése már 2007. január 1-je előtt megkezdődött. Természetesen ilyenkor is csak azokra az évekre érvényesíthető a kedvezmény, amikor az adósnak egyébként van már egy másik családi pótlékra jogosult gyermeke vagy a törlesztési időszakban születik gyermeke, aki után családi pótlék jár. Például egygyermekes házaspár vállalt második gyermeket, aki nem született meg, akkor - mivel van egy családi pótlékra jogosult gyermek -, a kölcsöntörlesztés után mindaddig járhat a kedvezmény ameddig a családi pótlék is jár, feltéve hogy a törlesztést 2007. előtt megkezdték.

Állami támogatás nélkül

Azok is tovább jogosultak adókedvezményre, akik olyan lakáshitelt vettek fel, amelyhez nem kapcsolódott sem megelőlegző kölcsön, sem pedig szocpol, mert a hitelfelvétel időpontjában nem voltak rá jogosultak. Amennyiben azonban a felvett lakáshitel törlesztését 2007. január 1-je előtt megkezdték, és a törlesztés időszakában van vagy lett családi pótlékra jogosult gyermekük, az adókedvezményt mindaddig érvényesíthetik, amíg családi pótlékra jogosultak.

Amennyiben a kölcsönnek csak egy része volt megelőlegező kölcsön és azt ténylegesen törleszteni kellett 2007. január 1-je előtt, az adókedvezmény szintén meghosszabbított ideig érvényesíthető, ha a felvett hitel törlesztési időszakában az igénylőnek van vagy lett családi pótlékra jogosult gyermeke. A bankkal kötött kölcsönszerződésből ki kell derülnie, hogy a folyósított összeg, vagy annak egy része megelőlegező kölcsön volt.

Mit takar a kedvezmény

Akik fentiek szerint még jogosultak a kedvezményre, azok az alábbi feltételek mellet vehetik igénybe. Az új lakásokhoz 15 millió forint hitelig, míg a használt lakások vásárlásához, felújításához kapcsolódó hitelhez 10 millió forintig jár adókedvezmény. Az új lakáshoz kapott hitelnél az éves törlesztőrészlet 40 százaléka, használt lakásnál vagy lakásbővítésnél, felújításnál 30 százaléka, de legfeljebb évi 120 ezer forint igényelhető vissza. A lakás bővítésére felvett hitel törlesztése csak akkor jogosít kedvezményre, ha a bővítés eredményeként a lakás alapterületének növelése révén a lakószobák száma legalább eggyel nő. Ezen a címen a lakás-takarékpénztártól felvett hitelre csak akkor lehet igénybe venni adókedvezményt, ha a folyósított hitel áthidaló kölcsönnek minősül.

Nem jogosít adókedvezményre a hitelintézettől felvett olyan személyi hitel, amelynél a hitelfelvétel indokaként a lakáscélú felhasználást jelölték meg, mivel a kedvezmény csak a lakáscélú hitelszerződés törlesztéséhez jár. Nem jár kedvezmény a munkáltatói lakáscélú hitel törlesztéséhez sem. Az adózó jövedelmi viszonyai is befolyásolják a kedvezményt: csak évi 3,4 millió forintos jövedelemig jár a teljes az adó-visszaigénylési lehetőség, 4 millió forintig fokozatosan eltűnik, e fölött pedig egyáltalán nem vehető igénybe.