Kínaié a legnagyobb magyar adóhiány

Vágólapra másolva!
Összesen 22,748 milliárd forint összegű adóhiányt állapított meg 151 adózónál az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a tavalyi utolsó negyedévben, amihez 19,179 milliárd forint összegű jogkövetkezmény társul - derül ki az adóhatóság által közzétett adatokból. A teljes követelés büntetésekkel így megközelíti a 41,927 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az APEH negyedévente közzéteszi azon adózók adatait, akiknél, amelyeknél jogerős határozatban jelentős összegű adóhiányt állapított meg és fizetési kötelezettségüket nem teljesítették az előírt határidőre.

A listára a magánszemélyek 10 millió forintot, más adózók 100 millió forintot meghaladó összegű adóhiány esetén kerülhetnek fel. A 151 nagy adós közül 85 vállalkozás, 66 pedig magánszemély. Az érintett kör átlagos tartozása az adóhiányt tekintve mintegy 151 millió forint, a jogkövetkezményeket is beleértve pedig megközelíti a 278 millió forintot.

A magánszemélyek közül Cseng Csuo (Budapest) áll az első helyen mintegy 498 milliós adóhiánnyal és 405 millió forintos jogkövetkezménnyel; 100 millió forintnál nagyobb adóhiánya négy magánembernek van. A legnagyobb adósok között most is sok a felszámolás alatt álló cég, ami rontja a velük szembeni követelés megtérülésének esélyét.

Egymilliárd forint feletti adóhiánya négy budapesti székhelyű cégnek van, az első a Transeuro Computer Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 1,997 milliárd forint adóhiánnyal, amihez 1,536 milliárd forint jogkövetkezmény társul. Az APEH közzétette azoknak az adózóknak a nevét is, akik a legutóbbi lista közzététele óta elmulasztották bejelentési kötelezettségüket, e listán 43 név szerepel.