Vágólapra másolva!
Világújdonságnak számító mikroszkópot fejleszt a Magyar Tudományos Akadémiával közösen Rátai Dániel, a háromdimenziós számítógépes rendszer fiatal feltalálója. Közben találmánya, a Leonar3Do akár már karácsonyra a magyar boltok polcaira is kerülhet - olvasható a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

Rátai Dániel három éve azzal keltett hatalmas feltűnést, hogy a 21 éven aluli feltalálók és tudósok egyesült államokbeli világversenyéről hat első díjjal tért haza. Az azóta már tökéletesített találmány, a Leonar3Do a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós munkakörnyezetté alakította - két webkamera, egy szívószálra erősített karácsonyfaizzó, egy további két karácsonyfaizzóval felszerelt piros-kék szemüveg, valamint az ezekhez írt szoftver segítségével. Rátai Dániel a Népszabadságnak azt mondta, hogy a megmérettetés után a nemzetközi és a hazai érdeklődést tapasztalva az volt az elképzelésük, hogy egy átlagos számítástechnikai ismeretekkel rendelkező felhasználó által könnyen kezelhető berendezés kerüljön kereskedelmi forgalomba. Ebben nincs is változás, ám az elmúlt év második felében a Leonar3Do professzionális irányú fejlesztése a korábban elképzelteknél sokkal nagyobb hangsúlyt kapott.

A Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete (MTA-KOKI) és az Akadémia elnökének - Vizi E. Szilveszternek - a részvételével alapított Femtonics Kft. megkereste Rátai Dánielt. Ennek az volt a magyarázata, hogy a MTA-KOKI az idegsejt-kutatási programjában olyan világújdonságnak számító mikroszkóp megalkotásán dolgozik, amellyel az idegsejtek - elsősorban agyi idegsejtek - néhány száz vagy ezres csoportját lehet vizsgálni - fejtette ki lapunknak Rátai János, a találmány továbbfejlesztésére alapított cég, a 3D for All Kft. ügyvezető igazgatója és az ifjú feltaláló édesapja. Az MTA-KOKI fejlesztési munkái azonban "határkőhöz érkeztek", s a kutatók számára kiderült, a Leonar3Dóval hidalhatják át a problémáikat, ráadásul beépítése ezen a területen teljesen új lehetőségeket nyit számukra. Ehhez azonban komoly fejlesztést kell végrehajtani a Leonar3Dón - mondta Rátai Dániel. Ez a közös munka indult el a közelmúltban, amihez immár az anyagi források is biztosítottak. A csoportosulás ugyanis a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal Jedlik Ányos-programjában decemberben több mint 464 millió forintos támogatást nyert el. A teljes projekt körülbelül 600 millió forintot igényel, a fennmaradó részt a pályázat elnyeréséhez konzorciumba tömörült tagok állják. (A konzorciumot társaságuk, a 3D for All vezeti.) A tervek szerint a program 28 hónapos lesz, azaz ennyi idő alatt kell az összetett projektet teljesíteni.

A Leonar3Do hozzáadásával készülő mikroszkóp hatalmas üzleti lehetőség is, de a 3D for All számára továbbra is tömegigényt kielégítő változat megjelentetése a fő cél. A tervek szerint ugyanis a háromdimenziós képalkotó egység karácsony környékén - egy kisebb szériában - a magyar felhasználókhoz, fogyasztókhoz kerülhet. Azért fogalmaztak ilyen bizonytalanul, mert arról még nincs döntés, hogy a "kisebb széria" pontosan mit is jelent, s az hogyan jut el a felhasználókhoz. Ilyen komplex háromdimenziós képalkotóval elsőként jelennek meg a piacon, ezért az ár meghatározása sem könnyű. Induláshoz a játékkonzolok árait vették alapul. Ezek közül egy erősebb verzió ára 800-1000 dollár (140-180 ezer forint) között van, ami számukra is kiindulási alapot jelent - írja a Népszabadság.