Precedensértékű ítélet adóügyben

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Bíróság először mondta ki ítéletében, hogy közösségi jogba ütközik az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) regisztráció előtti áfalevonási tilalma - hívja fel a figyelmet a KPMG sajtóközleményében. A Mecanova OY és az APEH perében a finn társaság javára hozott ítélet a KPMG szerint precedensként szolgál majd számtalan hasonló, ezután tárgyalásra kerülő ügyben.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság szerdán hirdetett jogerős ítéletet a Mecanova OY adóhatóság ellen indított perében. Az APEH korábban több határozatában is azt kifogásolta, hogy a Mecanova OY - a KPMG ügyfele - olyan áfaösszeget vont le, amely ténylegesen a finn társaság APEH-bejelentkezési kérelmének benyújtása előtt néhány nappal merült fel. Ugyanakkor az ugyanezen időszakban, ugyanezen ügylet után fizetendő áfát nem kifogásolta az adóhatóság.

A magyarországi fémlemezgyártással foglalkozó finn cég keresetében az Európai Unió jogára hivatkozva azzal érvelt, hogy az adóköteles tevékenységet folytató adózó adólevonási joga nem korlátozható adminisztratív rendelkezésekkel (például bejelentkezéshez kötéssel). Különösen méltánytalannak tartotta, hogy ugyanazon ügylet alapján az adóhatóság megköveteli a kibocsátott számla utáni áfa megfizetését, de a befogadott számla után az áfa levonását nem engedélyezi.

Földes Balázs, a KPMG Tanácsadó Kft. szenior adómenedzsere szerint a döntés jogerőre emelkedése után precedensjelleggel, iránymutatásként szolgálhat számos, hasonló kérdésben jelenleg is folyó bírósági eljárásban. "Üdvözlendő, hogy a magyar bíróságok a közösségi jog világos és egyértelmű rendelkezéseit figyelembe veszik döntéseik során, még ha az adóhatóság korábban rendszeresen azzal is érvelt, hogy csak a magyar hatályos szabályozást jogosult alkalmazni" - idézi a sajtóközlemény a szenior adómenedzsert.

Az APEH korábbi határozatainak idejében a hazai jogszabály szerint valóban csak a bejelentkezés után volt érvényesíthető az áfalevonási jog. Földes Balázs szerint ugyanakkor a bíróság most elsősorban az uniós irányelvre hivatkozva hozta meg döntését, ráadásul az Országgyűlés 2008. január 1-jétől szintén hasonló szellemben módosította a vonatkozó jogszabályt, azaz visszamenőleges hatállyal lehetővé tette az adó levonását ilyen helyzetekben.