Milliárdos csalási kísérlet uniós pénzért

Vágólapra másolva!
Egy 140 mikro- és kisvállalkozásból álló "céghálózat" 970 millió forintos csalási kísérletét akadályozta meg a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) - jelentette be Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
Vágólapra másolva!

A "kaptár-modellnek" keresztelt mechanizmus hátterében egy pályázatíró családi vállalkozás állt, amely EU-pályázatokhoz biztos pályázati pénzt és közbeszerzési eljárás lefolytatását is ígérte - mondta Bajnai Gordon. Hozzátetette: a pályázatok elsősorban a 60-70 százalékos önrészt igénylő Gazdasági Operatív Programra, elsősorban a GOP-2007-2.1.1/A pályázatra érkeztek, amelynél 1-10 millió forint támogatás igényelhető technológiai, főleg informatikai eszközök beszerzésére.

A beérkezett pályázatok értékelése során az tűnt fel a MAG és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkatársainak, hogy a 140 pályázat dokumentumait ugyanaz a pályázatíró cég készítette, az önrészt igazoló dokumentumokat tanúként legtöbbször ugyanazok a személyek szignálták - sorolta a gyanút keltő mozzanatokat a miniszter.

Ugyanannak az informatikai eszközparknak a beszerzésére pályázott szinte valamennyi cég, ráadásul jelentősen túlárazták a tételeket, a kiskereskedelemben 768 ezer forintért kapható multifunkciós nyomtató például 2,5 millió forintos beszerzési áron szerepelt - közölte Bajnai Gordon.

Amikor a 140 cég közül 70-et ellenőrizni kívánták a MAG és a NFÜ munkatársai, akkor 38 mikro- és kisvállalkozás azonnal visszalépett a pályázattól, nyilván arra számítottak, hogy elkerülik az ellenőrzést - jelezte a miniszter, hozzátéve, hogy az ellenőrzésbe bevont cégek közül csak 14-et találtak meg.

A csalási kísérletben részt vevők adatait átadtuk a VPOP-nek - mondta Bajnai Gordon, aki nem kívánta megnevezni a szereplőket, illetve azok területi elhelyezkedését.

A miniszter szólt a tavaly lezárult kis- és közepes vállalatok számára kiírt uniós pályázatokról, amelynek során 2500 társaság 37 milliárd forint támogatás révén közel 150 milliárd forint összegű beruházást valósít meg.