A Déli Áramlat nem halad át a büdzsén

Vágólapra másolva!
A Déli Áramlat magyarországi szakasza megépítésének a magyar felet terhelő 700 millió eurós költsége sem az államadósságot, sem az államháztartás hiányát nem növeli - mondta el Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: a Magyar Fejlesztési Bank - amely a szállítóvezeték építését végző cég magyar résztvevője lesz - nem a költségvetésből szerez pénzt a beruházáshoz. Így a költségvetésnek nem is direkt módon származik bevétele a szállítóvezeték üzemeltetéséből.

Arra a sajtóban megjelent felvetésre, miszerint a kormány ki akarná vonni a beruházást a parlament ellenőrzése alól, annyit mondott: ebben az esetben Veres János pénzügyminiszter, Kákosy Csaba gazdasági miniszter és Göncz Kinga, a külügyi tárca vezetője nem vett volna részt a gazdasági-, az európai ügyek- és a külügyi bizottság együttes ülésén szerdán. Arra sem került volna sor, hogy Veres János csütörtökön reggel a hivatalában fogadja az öt parlamenti párt frakcióvezetőjét - tette hozzá Pichler Ferenc.

Megerősítette: bármilyen beruházásról is van szó, a kormány az uniós költségvetési és államháztartási előírások betartásával jár el.