Fellépnének az uzsorakamat ellen

Vágólapra másolva!
A legkiszolgáltatottabb adósok védelmét szolgálná, ha módosítanák az uzsoraszerződés szabályait, és törvényben határoznák meg a maximális kamatot- értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lakossági pénzügyi szolgáltatások terén is rendet tenne az új rend kormánybiztosa. Kondorosi Ferenc a Népszabadságnak elmondta, hogy a cél az átláthatóság és a színvonal javítása, a piaci verseny élénkítése. Vagyis: szeretnék, ha a fogyasztók még pontosabban megismerhetnék, hogy az egyes bankoknál mire számíthatnak, mert akkor számlanyitáskor vagy hitelfelvétel esetén sokkal tudatosabban döntenének. Ugyanakkor érdemes gondolkodni azon is, hogy miként tehetnék egyszerűbbé a bankváltást, mert ezzel az olcsóbb vagy jobb szolgáltatást kereső ügyfeleket hoznák könnyebb helyzetbe.

A megalapozott döntés legfontosabb feltétele a pénzügyi kultúra - hangsúlyozta Kondorosi. Ennek része például, hogy a potenciális hiteligénylő tudja: mi a különbség a kamat és a teljes hiteldíjmutató között. Elképzelhető, hogy a pénzügyi ismeretek fejlesztésére maguk a bankok hoznának létre alapítványt, amelynek működését az általuk által befizetett munkaadói járulék egy részéből finanszíroznák - tette hozzá a kormánybiztos.

Már eddig is többször felvetődött, hogy módosítani kellene az uzsoraszerződés szabályait, és törvényben határoznák meg a maximális kamatot. Kondorosi sem tartja ezt megalapozatlan igénynek, hiszen a piacon csaknem ötszáz százalékos THM mellett is kínálnak hitelt. Elképesztően kiszolgáltatott helyzetben lehetnek, ezért valóban védelemre szorulnak azok - véli -, akik ilyen rossz kondíciók mellett vesznek fel néhány tízezer forintnyi kölcsönt. Az új Ptk.-ban egyébként már valószínűleg kikötik a kamatplafont, ami fix tétel lenne, vagy a jegybanki alapkamathoz igazítanák - olvasható a Népszabadságban.