Felpuhították az ingatlanadót

Vágólapra másolva!
Megszavazta az országgyűlés az adótörvények villámmódosítását. Jövőre felpuhítva vezetik be az ingatlanadót - értesült a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A helyi adók körében a képviselők 312 igen és 16 nem szavazattal, egy tartózkodás mellett megszavazták, hogy jövőre felpuhulva vezessék be az ingatlanadót. A kormány ellenállásának dacára 2009-től opcionális lesz, hogy az önkormányzatok területalapon számított vagy korrigált érték alapján vetik-e ki az ingatlanadót.

A közbeszerzésekhez kapcsolt nullás igazolást nem helyezte hatályon kívül a parlament, de a bevezetését kitolta: március helyett csak januártól kell az alvállalkozóknak nullás igazolást beszerezniük a 100 ezer forintot meghaladó kifizetések előtt. A kormány csak arra volt hajlandó, hogy könnyítsen az alkalmazáson: e szerint 15 napon belül egy igazolás több fővállalkozónak is bemutatható lesz.

Az áfatörvény módosításai közül simán átment az öt párton a fordított adózás módosítása: csak az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzendő ingatlanok építési és szerelési munkái lesznek fordított áfások, a szabályok szerint ez termékértékesítés lesz. Emellett a bölcsődei, óvodai, iskolai étkeztetést végző önkormányzatok továbbra is végezhetik ezt a tevékenységet áfásan. Januártól ez a tevékenység áfamentes lett, ám így az intézmények elestek az áfa leírásától, amit most visszaállított a javaslat - írja a Napi Gazdaság.