Tovább nyeli a lovi az állam pénzét

Vágólapra másolva!
A hosszú évek óta veszteséges lovival kapcsolatban végre döntésre kellene jutni az államnak. Jelenleg három terv van napirenden, a bezárás, az azonnali pályáztatás és egy teljesen új pályázat kiírása a lovi helyzetének rendbehozatala után - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A Kincsem Park már régóta veszteségesen működik, a Nemzeti Lóverseny kft. (NL) és a Magyar Lóversenyfogadást Szervező kft. (MLSZ) rendszerint állami segítségre szorul. Idén márciusra például az NL rövid lejáratú kötelezettségei 200 millió forintra nőttek, amire 350 milliós kamatmentes kölcsönt kért és kapott a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től (MNV) - tudósít a Népszabadság.

Az állam az NL-t és az MLSZ-t egyszerűen megszüntetné, így az ingatlan - melynek értékét 20 milliárd forintra becslik - eladhatóvá válna. Ehhez azonban szakmai koncepcióváltásra volna szükség, hiszen a pályázat jelen formájában a nyertest egyáltalán nem kötelezi a lóversenyeztetés folytatására, ha pedig megszűnik a lovi, az 1200 versenyló fölöslegessé válásához vezetne.

A Népszabadság erról is tudósít, hogy korábban már érkezett éérvényes pályázati ajánlat a lovira. Ez az MLSZ-re 1 milliárd, az NL-re 1,45 milliárd forintot ajánlott, kifizette volna az 5,1 milliárdos tulajdonosi hitelt és előterjesztett egy 9 milliárdos fejlesztési programot is. Azonban ez együtt sem éri el a Kincsem park ingatlanjának 20 milliárdos értékét, az állam pedig nem akart áron alul szabadulni a lovitól.

Egy új pályázat kiírásának is hátulütői vannak

Így aztán fontolóra vették egy új pályázat későbbi kiírását. Mielőtt ez megtörténne "kiküszöbölnék az eredménytelenségre vezető okokat". Ez azonban további források bevonásával jár, időigényes, ráadásul semmi nem garantálja, hogy az új pályázatra érkezik majd korrekt ajánlat (bár a Népszabadság munkatársának az NL részéről és kormányzati körökből komoly érdeklődésről számoltak be). Komplikálja a helyzetet, hogy a lovi költségeinek lefaragásához a versenynapok és a díjösszegek csökkentésére volna szükség, amihez a lótulajdonosok nem mutatkoznak partnernek. A kormány jelenlegi helyzetében tehát ez sem tűnik tökéletes opciónak. Mindenesetre az MNV a többi lehetőséggel együtt ezt is a Pénzügyminisztérium elé tárta.