Révbe ért a balatoni hajózás

Vágólapra másolva!
Kiss Péter kancelláriaminiszter nemcsak a nyár fővárosának kulcsát, hanem a Balaton Hajózási Zrt. állami tulajdonban lévő, 49 százaléknyi tulajdoni hányadot képviselő részvényeit is átadta, ingyenesen Balázs Árpádnak, Siófok fideszes polgármesterének, a Balatoni Szövetség elnökének Siófok szezonnyitó ünnepségén.
Vágólapra másolva!

Kiss Péter bejelentette: az állam a balatoni hajózás egészének felelősségét átadja ezzel annak a 22 kikötővel rendelkező tóparti önkormányzatnak, amely többségi tulajdonosként az elmúlt években már bebizonyította, hogy jó gazdája a vagyonnak.

A feltételek közt szerepel a cég közfeladat-ellátásának - például személyhajó-közlekedés - további, minimum 10 évig tartó garantálása. Továbbá az érintett önkormányzatoknak kétmilliárd forintos tőkeemelést kell végrehajtaniuk négy éven belül, amelyből 576 millió forintot 90 napon belül kell átutalniuk.

A kancelláriaminiszter azt mondta, a döntéshozóknak meggyőződése, hogy az önkormányzatok által nem a költségvetésbe, hanem a közfeladatokat is ellátó balatoni cég számára befizetett pénz jobban kamatozik majd az ország számára, az ezáltal lehetővé váló fejlesztések révén.
Balázs Árpád, a balatoni önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke rendkívülinek, de nem váratlannak nevezte a bejelentést, amelyre négy éve vártak az önkormányzatok. Mint kifejtette: az állam feladata az állami vagyon megtartása, ami nem egy kockázatvállaló szerep, ezért eddig nem tudott komoly fejlesztésekbe kezdeni a cég.

Az önkormányzatok nevében megköszönte a kormány bizalmát és Suchman Tamás (a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke) szocialista politikus munkáját, amivel 2,5 éven át eredményt hozóan közvetített a balatoniak és a kormány között. Ígéretet tett arra, hogy az önkormányzatok úgy tesznek majd eleget a rájuk bízott feladatnak, hogy a döntéshozók utólag is büszkék lehessenek döntésükre.

Kiss Péter közölte: azt remélik, hogy a cég teljes önkormányzati tulajdonba adásával lehetővé válnak újabb kikötőfejlesztések és a második kompjárat megvalósítása. Hozzátette, a tulajdonosok számára megnyílt a lehetőség magánbefektetők bevonására is.

A Balatoni Hajózási Zrt. 48,99 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagja - több más társasági részesedéssel együtt - a 2123/2003. (VI.6.) Kormány határozat alapján került az ÁPV Zrt. hozzárendelt vagyonába. A társaságban tulajdonos Balaton-parti önkormányzatok még 2004. augusztusában nyújtották be az igényüket a részvénycsomag térítésmentes átvételére. Az ügyre 4 év után került pont.