Százharmincmilliárd forint útépítésre

Vágólapra másolva!
A főutak fejlesztésére 80 milliárd, az M8-as autópálya Körmend és országhatár közötti szakaszára 52 milliárd forintot fordítanak 2013-ig Vas megyében - közölte Boros Péter, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az autópályákon kívül a következő öt évben országos szinten 500 milliárd forint áll rendelkezésre a főutak építésére és felújítására - jelentette ki Boros Péter. Vas megyében a legfontosabb az észak-déli irányú 86-os főút felújítása. A tervekben Szombathely és Csorna között 2x2 sávos gyorsforgalmi út, Szombathelytől délre 2x1 sávos, megerősített burkolatú főút szerepel, ennek egy része új nyomvonalon halad majd.

A beruházás előkészítése szakaszonként eltérő szinten van, Szombathely és Vát között már zajlik az építkezés, ezt a szakaszt ez év őszén átadják a forgalomnak. Győr-Moson-Sopron és Zala megyében azonban még a tervezés és az engedélyeztetés folyik. Az előrelépést hátráltatja a kötelező régészeti feltárás, amelyre a szakembereknek nincs megfelelő szintű kapacitásuk. A fórumon elhangzott, szükség van a gyors kivitelezésre, Csornán például naponta 4400 kamion halad át, a teherforgalom fele érinti Szombathelyt is.

Boros Péter hozzátette, 2012-ben indul a Körmend és az országhatár közti, 2x2 sávos, a leendő M8-as autópálya részét képező szakasz és a körmendi elkerülő építése.
A beruházási igazgató hangsúlyozta, a Nyugat-dunántúli Rágióban így összesen 130 milliárd forint értékű útépítés, útfelújítás történik 2013-ig.